Sveikas aliejus - ar tai įmanoma?

Žmonės dažnai apie aliejus turi susidarę neigiamą nuomonę, vengia juos vartoti, naudoti patiekalų gaminime. Riebūs produktai dažnai daugeliui asocijuojasi su aukštu cholesterolio kiekiu kraujyje, svorio prieaugiu. 

Tačiau tai nėra visada tiesa.

Svarbu vartoti aliejus. Tai sako daugelis gydytojų. Aliejai ir riebalai, turintys omega 3 ir 6 riebiąsias rūgštis - būtini mūsų ląstelių struktūrai. Šios riebiosios rūgštys yra lyg statybinės medžiagos hormonams, mažina uždegimus, "blogojo" cholesterolio kiekį kraujyje ir kraujo spaudimą. Aliejus taip pat suteikia patiekalams skonio ir aromato. 

Svarbiausia užduotis - sužinoti, kokį aliejų galima vartoti. Tai padaryti lengviau, jei gaminate namuose. Didesnė problema iškyla vakarieniaujant, pietaujant mieste. 

Sveiki ir nesveiki aliejai

Sveikiausi aliejai - skysti ir augaliniai. Dažniausiai iš karto pagalvojame apie alyvuogių aliejų. Šis aliejus padeda sumažinti mažo tankio lipoproteinų kiekį kraujyje, praturtina organizmą antioksidantais. Ieškokite ypač tyro alyvuogių aliejaus. 

Kukurūzų, saulėgrąžų, sojų pupelių aliejai taip pat pripažįstami kaip sveikieji aliejai. Sojų pupelių aliejus dažnai gali būti hidrintas, todėl ieškokite natūralesnio varianto. 

Sviestas, palmių aliejus ir kokosų aliejus - ne itin sveiki variantai. Šie aliejai - sočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Šios rūgštis didina "blogojo" cholesterolio kiekį kraujyje, didina diabeto ir kardiovaskulinių ligų riziką. 

Susikoncentruokite ties sveika mityba

Gydytojai sako, jog žmonės dažniausiai kalorijų gauna iš dviejų šaltinių - riebalų ir angliavandenių, todėl svarbu, jog abu šie variantai būtų sveiki. 

Kai valgote sveikuosius angliavandenius bei riebalus, jų suvartojimo santykis - nesvarbus. Svarbu, jog į maisto racioną įtrauktumėte pilno grūdo produktų (pvz., rudųjų ryžių, avižų). Kuo mažiau maisto produktas sumaltas - tuo geriau. Taip išvengsite cukraus koncentracijos šuolių ir sumažinsite diabeto išsivystymo riziką. 

Sumažinto riebumo produktai nebūtinai yra sveikesni. Tyrimai rodo, jog mažiau angliavandenių turinčios dietos yra efektyvesnės, lyginant jas su sumažinto riebalų kiekio dietomis. 

Stenkitės, jog jūsų lėkštėje būtų kuo įvairesnių spalvų maisto produktų. Skirtingos vaisių ir daržovių spalvos reiškia, jog produktas suteiks skirtingų, būtinų antioksidantų ir vitaminų. 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder