Svirpliai pirmam, antram patiekalui ir desertui: Londone atidaromas pirmasis pasaulyje vabzdžių restoranas

Londone atidarytas pirmasis pasaulyje restoranas, kuriame patiekiami patiekalai iš vabzdžių. Jų paragauti nuvyko „Euronews“ korespondentas.

Pačioje šiaurinio Londono širdyje, Finsberio parke, įsikūręs restoranas su ryškiai geltonu užrašu „Yum Bug“.

 Vietos dekoracijos, atmosfera ir, žinoma, meniu nestokoja originalumo.

Idėja atidaryti įstaigą iš pradžių pop-up formatu kilo dar 2018 m. dviem jauniems žmonėms ir draugams Leo Taylorui ir Aaronui Thomasui. 

Planas buvo parodyti, „kad valgomieji vabzdžiai gali padėti sukurti sveikesnę ir tvaresnę maisto sistemą“, kuri pakeistų tradicinę gyvūnų mėsą.

Sunku nesižavėti skaičiais. 

Auginant vabzdžius išmetama gerokai mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei auginant tradicinius gyvulius, o baltymų gaunama apie 50 proc. daugiau nei jautienoje.

Ateities maistas su įvaizdžio problema

Vabzdžiai gali būti auginami specialiuose konteineriuose, kuriuose jie išdėstomi kompaktiškai ir taip optimizuojama erdvė. 

Nariuotakojai šalutinius augalinius produktus labai efektyviai paverčia baltymais, pagamina 80 kartų mažiau metano ir 8-12 kartų mažiau amoniako nei galvijai.

Jų ekologiškumas ir tvarumas yra neginčijami, tačiau ar šis supermaistas, turintis akivaizdžių įvaizdžio problemų, gali patraukti nuolatinių valgytojų dėmesį?

Yum Bug yra nedidelis, jaukus 20 vietų restoranas.

Interjeras, priešingai nei šviesus fasadas, įrengtas juodos ir šokolado rudos spalvų tonais. 

Tai sukuria ramų foną ir atmosferą ragaujant patiekalus iš meniu, kurio pagrindinis ingredientas - vikšrai.

Įspūdžiais apie jų skonį ir žiniomis apie jų naudą entuziastingai dalijasi restorano savininkas Donalas McAuley. 

Pasakojimas prasideda nuo įvairių formų ir variacijų aprašymo: vikšrai sveiki, kepti su indiškais prieskoniais, smulkinti daržovių salotose, karamelizuotoje baklamoje.

Yum Bug svarbu, kad prieš paragaudami patiekalų lankytojai turėtų galimybę užduoti klausimus ir įveikti bet kokias nemalonias asociacijas.

Išorė traški, vidus minkštas

Maistas čia patiekiamas mažomis porcijomis. 

Ypač rekomenduojama paragauti trijų patiekalų. 

Žurnalistė jų paragavo.

Pirmieji lėkštėje buvo meduje kepti sveiki svirpliai ir „Bombėjaus mišinys“ su aštriais keptais vikšrais. 

Pamatęs mūsų žurnalistės veido išraišką, Donalas iškart paaiškino: „Lankytojai dažnai painioja svirplius su žiogais ir tikisi pamatyti didelius vabzdžius“.

Iš tiesų paaiškėjo, kad valgomasis svirplys buvo šiek tiek didesnis už ryžių grūdą. 

Donalas iš anksto numatė degustacijos skonį. „Išorėje jie traškūs, o viduje minkšti, kaip bandelė“.

Rudi meduje kepti vikšrai buvo riešutų skonio. 

Mūsų korespondentas prisipažįsta, kad lėkštėje matydamas mažus vabzdžių kūnelius jis „šiek tiek bjaurėjosi“. 

Po poros sekundžių jis šakute subėrė penkis iš jų ir įsidėjo į burną.

Donalas buvo teisus: traški plutelė ir minkštas, riešutų skonio įdaras puikiai tiko prie šalto vyno ar alaus taurės.

Barbekiu taco su kopūstų salotomis atrodė labai išvaizdžiai. 

Vikšrai buvo išdėlioti krūtinėlės forma. 

Pikantiško skonio dėl aštrių prieskonių ir švelnios bei minkštos tekstūros - vabzdžių „krūtinėlė“ drąsiai galėjo prilygti vištienai.

Traškūs sūrio vikšrai aluje „Yum Bug“ pagaminti iš smulkintų vikšrų. Jie yra malonaus kreminio skonio, o kečupas ir graikiniai riešutai suteikia saldumo.

Viskas priklauso nuo įpročio

Patiekalą užbaigia citrinžolės posesija.

Karamelizuoti svirpliai, kokosų plokštainis ir pabarstyti sveiki kepti vikšrai maloniai traška burnoje. 

Ir nors vabzdys lėkštėje atrodo kaip vabzdys, o ne užmaskuotas kaip koks nors kitas ingredientas, perspektyva jį suvalgyti nebegąsdina.

„Mėgau rūgštų citrinos saldumą ir dūminį vikšro skonį“, - komentuoja mūsų žurnalistė. - Tai nepamirštamas skonio derinys“.

Šaltinis: Press.lv

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder