Vegetariškas Živilės Vaškytės receptas nustebino net visko ragavusį Vytarą Radzevičių: negaliu tuo patikėti
Čia laukė ne tik pirmoji moteriška dvikova, bet net ir laidos vedėją Vytarą Radzevičių nustebinę skoniai!
Nors lietuviai šią daržovę pamėgo neseniai, kaip teigė laidos vedėjas V. Radzevičius, ji buvo randama jau senovės romėnų laikais.
O šiandien būdų, kaip panaudoti smidrus, yra daugybė.
Apie kelis jų papasakojo ir laidos vedėjas: „Taip ir įsivaizduoju – imi šoninės riekelę, ja gražiai apvynioji smidrą ir dedi ant grilio.
O kas nevalgo mėsos, puikus pasirinkimas su smidrais yra tofu sūris.“
Pirmąkart laidos istorijoje prie grilio stojo tik moterys – 4 metus grilio patiekalus ruošianti nagų meistrė Erika Kalinauskaitė ir laidų vedėja Živilė Vaškytė.
Žinoma vegetarė patiekalus ant grilio ruošia jau 20 metų.
Erikos meilę maisto gaminimui paskatino tėvai.
Virtuvės subtilybių ji mokėsi iš mamos, o gaminti grilio patiekalus išmokė tėtis. „Mano tėtis turi keturračių klubą, todėl anksčiau visuomet dalyvaudavome varžybose Latvijoje.
Čia visuomet veždavomės ir grilį – už patiekalus atsakinga būdavau aš“, – pasakojo ji.
O šiandien Erika gamina ne tik sau, bet ir kitiems. Tiesa, gaminti ragautojams jai labiau patinka vien jau dėl to, kad sulaukia begalės komplimentų!
Tuo tarpu Živilė šioje laidoje prisipažino turinti vieną tikslą – atskleisti, kad vegetariškas maistas taip pat yra skanus, ir paskatinti tai išbandyti ir žiūrovus.
Tiesa, buvo laikai, kai mėsą valgė ir žinoma laidų vedėja. „Niekuomet nebuvau mėsos mėgėja, tačiau buvau gerai išauklėtas vaikas, kuris valgė viską, kas padėta ant stalo.
„Pasileidau plaukus“ tik išvažiavusi studijuoti – supratau, kad nebenoriu mėsos, dešros ir pradėjau rinktis visai kitokius produktus. Laikui bėgant, atsirado žinių, daugiau produktų, o kai susipažinau su savo vyru Edgaru, mūsų filosofija taip pat sutapo. Nusprendėme maitintis taip, kad niekam nereikėtų žūti“, – pasakojo ji.
O šiandien vegetariškai maitinasi visa moters šeima. „Gaminu tikrai labai daug. Mano virtuvė užsikuria nuo 6 valandos ryto! Yra apie ką pagalvoti, nes kiekvieną dieną gaminti to paties nesinori.
Arba, jeigu, žinau, kad bus koks gimtadienis ar kitokia šventė, ir kažkas atsineš šakotį, kurio mano vaikai nevalgo, aš pagalvoju, ką skanaus pagaminti ir jiems.
Mano vaikai turi pakankamai daug žinių – juos mokau pati, mes kartu domimės, ieškome receptų“, – atskleidė Ž. Vaškytė.
Abi moterys laidoje smidrus panaudojo išties išradingai.
Erika kepė vištienos šlaunelių mėsą su medaus, garstyčių ir citrinų marinatu, o prie šio patiekalo patiekė šonine apsuktus smidrus ir virtus burokėlius.
Kad ištobulintų receptą ir laidoje išplėštų pergalę, Erika treniravosi visą mėnesį!
O štai Živilė gamino vadinamąją vegetarišką žuvį ir pakepintus smidrus.
Norint pasigaminti žinomos laidų vedėjos patiekalą, pirmiausiai reikėtų pamarinuoti tofu. Tam Živilė naudojo aliejų, sojų padažą, ciberžolę, pipirus, imbierą, druską ir agavų sirupą.
Tuomet, tofu susukus į nori lapą, pakepinkite patiekalą ant grilio ar keptuvės.
Vegetariška Živilės žuvis nustebino net ir visko ragavusį laidos vedėją. „Įsivaizduojate? Aš nustebinau Vytarą! Negaliu tuo patikėti“, – džiaugėsi Živilė.
Begamindama Ž. Vaškytė atskleidė ir kitas vegetariškas visiems žinomų patiekalų opcijas.
Pavyzdžiui, ar žinojote, kaip paruošti vegetarišką kiaušinienę? „Tam reikia sutrupinti tofu ir apkepti jį su ciberžole, o jei norisi kiaušinio skonio, dar pridėkite juodosios druskos“, – pasakojo ji.
Žinoma moteris laidoje atskleidė, kad jos vaikai mėsos nė nėra ragavę.
O ir vegetariškos mitybos laikytis šeimai nėra sunku – tereikia žinoti, ką ir kaip gaminti.
„Kartais gal mieliau pamiegočiau, bet kadangi nusprendžiau, kad man toks gyvenimas patinka, natūralu, kad šio malonumo ir džiaugsmo kita pusė turi savo kainą“, – sakė Ž. Vaškytė.
Tačiau nors tokia mityba darosi vis populiaresnė, kai kurie vegetarus Lietuvoje vis dar mėgsta patraukti per dantį. „Tačiau aš juk žemaitė – prie juokelių esu pripratusi.
O juokaujant smarkiau nei Žemaitijoje, tikrai niekur kitur neišgirsite“, – juokėsis ji.
Laidos vedėjas ir dvikovos dalyvės žiūrovams atskleidė ir kitų būdų, kaip savo virtuvėje galima panaudoti smidrus.
Erika pripažino šią daržovę naudojanti jautienos ir šernienos troškiniams, o Živilė valgo tiek žalius, tiek ir pakeptus.
Savo ruožtu Vytaras prisiminė Vokietijoje itin populiarų receptą – smidrus, gausiai mirkytus Bešamelio padaže.
Rašyti komentarą