Velykos – gera proga paragauti putpelių kiaušinių: dietologė primena apie jų maistingąsias savybes

Taškuoti putpelių kiaušiniai – tikras delikatesas, išsiskiriantis dideliu baltymų kiekiu ir beveik neturintis angliavandenių.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, jog putpelių kiaušiniai gali būti puikus raciono paįvairinimas tiek per Velykas, tiek ant kasdienio stalo, nes jie, lyginant su vištos kiaušiniais, turi daugiau riboflavino , vitamino B12, geležies. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog per Velykas putpelių kiaušinių pardavimai išauga net tris kartus. Ekspertė dalijasi patarimais, kaip juos tinkamai laikyti namuose ir išsirinkti šviežius.

Kiaušiniuose yra visų žmogui reikalingų medžiagų

Balandžio 7-ąją kasmet minima Pasaulinė sveikatos diena. Šia proga gydytoja dietologė Edita Gavelienė kviečia prisiminti svarbiausius sveikatai palankios mitybos principus, kuriuos įprastai per šventes paminame. Tam, kad stalas po švenčių jaustumėmės geriau, užtenka į patiekalus įtraukti daugiau žalumynų, daržovių, uogų, rinktis lengvesnius užkandžius ir desertus.

Vis dėlto, kiaušinis – neatsiejamas Velykų simbolis. Pasak dietologės, kiaušinius būtina įtraukti į sveikatai palankų racioną, mat jie mitybos piramidėje rikiuojasi kartu su tais maisto produktais, kurie suteikia žmogaus organizmui visaverčių baltymų. Pagal baltymų vertę kiaušiniai lyginami su mėsa, žuvimi, ankštinėmis daržovėmis bei riešutais.

„Kiaušiniai – gyvūninės kilmės maisto produktas, turintis didelę maistinę naudą. Jie vertinami dėl didelės biologinės vertės baltymo, turtingo visomis būtinomis amino rūgštimis. Kiaušiniuose yra visų žmogui reikalingų mineralinių medžiagų ir mikroelementų: geležies, magnio, seleno, cinko, vario, kalcio, kalio, fosforo. Gausu ir vandenyje bei riebaluose tirpių vitaminų: regėjimui svarbaus vitamino A, širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai reikalingo vitamino D ir visų grupių vitamino B. Kiaušiniuose gausu ir būtinų žmogaus organizmo veiklai palaikyti omega-3 riebalų rūgščių. Viename kiaušinyje jų yra net apie 70 miligramų. Turint omenyje, kad žmogui per parą reikėtų apie 1 gramo šių riebalų rūgščių, kiaušiniai – puikus maistinis šios medžiagos šaltinis“, – sako gydytoja dietologė.

Nors dažniausiai maistui naudojami vištų kiaušiniai, putpelių ar stručių kiaušiniai taip pat vis dažniau randa vietą mūsų valgiaraštyje. Pasak dr. E. Gavelienės, bendra visų minėtų kiaušinių sudėtis yra panaši, bet šiek tiek skiriasi atskirų maistinių medžiagų kiekiai: „Putpelių kiaušiniai gali būti puikus raciono paįvairinimas, nes juose, kitaip nei vištų kiaušiniuose, yra didesnis kai kurių mums naudingų vitaminų kiekis. Putpelių kiaušiniai turitingi riboflavinu – vitaminu B2, reikalingu žmogaus organizmo baltymų sintezei, vitaminu B12 – būtinu kraujodarai ir geležimi.

Putpelių kiaušinių pardavimai išauga tris kartus

Nors kiaušinius pirkėjai noriai perka visus metus, tiek omleto ar Benedikto kiaušinio gamybai, tiek įvairių kitų patiekalų gaminimui, „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog didžiausias kiaušinių pardavimų augimas fiksuojamas likus maždaug dviems savaitėms iki Velykų. Tuo metu putpelių kiaušinių pardavimai išauga net tris kartus.

„Asortimente turime vištų, putpelių kiaušinių bei kiaušinių baltymų. Žinoma, populiariausi yra vištų kiaušiniai, o artėjant Velykoms pirkėjai dažniausiai juos renkasi baltu lukštu. Svarbu paminėti, kad „Rimi“ parduotuvėse rasite tik ES reikalavimus atitinkančius sertifikuotus produktus, o šiais metais atsisakome narvuose augintų vištų kiaušinių baltais lukštais – juos keičia ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai“, – sako O. Suchočeva.

Specialistė pasakoja, kad putpelių kiaušinių gaminimo būdai yra tokie patys kaip ir vištų: juos galima kepti bei virti, tačiau virti reikia ženkliai trumpiau. „Norint išvirti putpelių kiaušinius, juos dėkite į šaltą vandenį. Vandeniui užvirus, išjunkite kaitrą ir iškart išimkite iš vandens. Jeigu mėgstate kietai virtus, pavirkite dar 1 minutę.“

Pasak komercijos operacijų vadovės, pirkti kiaušinius parduotuvėje yra saugus pasirinkimas, nes šiam produktui taikomi itin griežti kokybės reikalavimai. Pirkėjai kiaušinius gali rinktis  pagal kilmės šalį, vištų auginimo būdą ar kiaušinių dydį. Parsinešus kiaušinius iš parduotuvės namo, jų nebūtina laikyti šaldytuve, galima laikyti sausoje ir vėsioje vietoje, tačiau reikėtų prisiminti, jog kiaušinio galiojimo terminas yra 28 dienos nuo padėjimo. Tuo tarpu putpelių kiaušinių galiojimo laikas ilgesnis – laikomi šaldytuve gali išsilaikyti ir iki 60 parų.

 

Sutaupyti padės planavimas

 

Norintiems per šventes sutaupyti O. Suchočeva pataria pasiruošti tikslų pirkinių sąrašą ir planuoti apsipirkimus. Be to, pravartu pasinaudoti „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą.“

 

„Rimi“ kulinarijos technologai siūlo namuose pasigaminti gardžių putpelių kiaušinių ir lašišų iešmelių.

RECEPTAS

Putpelių kiaušinių ir lašišų iešmeliai

12 vnt. putpelių kiaušinių;      

1 pakuotės daigų;       

6 vnt. saulėje džiovintų pomidorų;

3 šaukštelių krienų;    

4 vnt. marinuotų agurkų;        

250 g  sūdytos lašišų filė;       

1 šaukšto aliejaus;      

Druskos;

Pipirų. 

Gaminimo eiga

  1. Putpelių kiaušinius sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir pavirkite 2–3 minutes. Atvėsinkite, nulupkite, perpjaukite per pusę.
  2. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi sudėkite lašišų filė ir apkepkite iš abiejų pusių. Iškeptą filė išimkite iš keptuvės, pagardinkite druska ir pipirais, palikite atvėsti.
  3. Marinuotus agurkėlius supjaustykite griežinėliais.
  4. Džiovintus pomidorus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  5. Imkite bambukinį iešmelį. Putpelės kiaušinio puseles patepkite krienais. Verkite ant iešmelio putpelės kiaušinio puselę, džiovintą pomidorą, lašišų filė gabalėlį, marinuotą agurko griežinėlį ir vėl putpelės puselę. Putpelių kiaušinių ir lašišų iešmelius papuoškite daigais.

 

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder