Rinkdami uogas darže, palaukite, kol jos sunoks ir taps ryškiai raudonos, bet vis dar išliks gana tankios.
Prieš laikydami braškes būtinai nuskinkite. Net jei kruopščiai nuskynėte braškes parduotuvėje ar turguje, prieš laikydami jas šaldytuve turėtumėte jas nuskinti, o susiraukšlėjusias ir sugedusias išmesti.
Pasirinkite tinkamą pakuotę braškėms laikyti. Geriausia braškes laikyti medinėje, kartoninėje ar net plastikinėje dėžutėje, tačiau būtinai su skylutėmis vėdinimui. Nelaikykite uogų maišeliuose. Dėdami braškes į indą sluoksniais, uždenkite jas popieriniu rankšluosčiu. Taip jos bus sausos.
Prieš vartojimą braškes reikia nuplauti. Jei braškes nuplausite prieš tai, jos sugers vandenį ir taps rūgščios. Kad to išvengtumėte, plaukite uogas prieš pat vartojimą. Jei uogos nuplautos ir jums reikia jas ilgiau išlaikyti, nusausinkite jas popieriniu rankšluosčiu.
Naudokite actą. Acto ir vandens tirpalas padės pašalinti bakterijas iš uogų. Tai nepadidina braškių galiojimo laiko. Jei tenka pirkti braškių su daugybe sergančių uogų, sugedusias išmeskite, o likusias apdorokite vienos dalies acto ir trijų dalių vandens mišiniu.
Braškių uogas laikykite šaldytuve atskiroje vietoje. Optimali braškių laikymo temperatūra yra 0-2 ºC. Braškes geriau laikyti specialiame apatiniame ištraukiamame šaldytuvo skyriuje, skirtame vaisiams ir daržovėms.
Braškių šaldymas. Braškes galima išlaikyti dar ilgiau, jei jas užšaldysite. Uogoms šaldyti puikiai tinka plastikiniai ir storo stiklo indai. Galite naudoti specialius plastikinius šaldymo maišelius su užraktu. Tačiau nesudėkite braškių per daug sandariai, kitaip gausite kietą masę. Palikite 1,5-2 cm neužpildytą indą, nes užšaldžius uogos padidėja.
Jei uogas šaldote nepridėję cukraus ar sirupo, geriau jas paskleisti vienu sluoksniu ant šaldiklio padėklo ir taip užšaldyti kelioms valandoms. Po to šaldytas uogas užšaldykite indeliuose arba maišeliuose. Taip uogos nesusidarys į košę, galėsite gauti atskiras uogas.
Uogas galite užšaldyti sveikas, supjaustytas arba su cukrumi. Pridėję cukraus ar cukraus sirupo, išsaugome uogų skonį, aromatą ir formą. Vienam litrui uogų užtenka 100 g cukraus. Cukraus sirupo galite pasigaminti sumaišę cukrų ir šiltą vandenį santykiu vienas prie vieno ir užpylę jį ant uogų taip, kad jos visiškai pasidengtų sirupu. Geriau cukrų arba cukraus sirupą įpilti į uogas, jau sudėtas į indus.
Atšildydami braškes įdėkite jas į šaldytuvą ir leiskite atšilti.
Rašyti komentarą