Šoktelėjusios kainos poilsiautojų neatbaidė: per dieną maistui išleidžia gerokai daugiau

Prasidėjusi vasara Palangoje stebina sezono pradžiai nebūdinga poilsiautojų gausa. Nors kalbama apie padidėjusias kainas, tai neatbaido žmonių nuo poilsio Lietuvos pajūryje. 

Kurortinis sezonas prasidėjo kaip niekada anksti. Taip skelbia Palangos senbuviai, anot kurių, tikroji vasara prasideda tuomet, kai miestas po savaitgalio jau neištuštėja.

Nemaža dalis pirmuosius du vasaros savaitgalius prie jūros gausiai plūstelėjusių poilsiautojų Palangoje pasiliko ir prasidėjus darbo savaitei. Kurorto gatvėse šiomis dienomis netrūko atvykėlių, o lauko kavinėse zuja svečius aptarnaujantys padavėjai.

Primena liepos pradžią

Verslininkai gerai prisimena nesenus laikus, kai iki birželio vidurio darbo dienomis viešbučiuose būdavo užimta vos po kelis kambarius.

Tikrasis sezonas Palangoje tradiciškai prasidėdavo po Joninių, kai mokiniams baigdavosi mokslo metai, todėl šeimos galėdavo atostogauti su vaikais.

Šiemet jau po pirmojo vasaros savaitgalio kurorto viešbučių užimtumas siekė apie 50–60 proc., dabar dar labiau išaugo.

Anot Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Ingridos Valaitienės, tai labiau liepos pradžiai būdingas viešbučių užimtumas darbo dienomis: „Ilgą laiką namuose atsėdėję ir toliau išvažiuoti negalėję žmonės skuba pakeisti aplinkos, yra išsiilgę poilsio ir pramogų.

Juo labiau kad šiuo metu orai tam yra palankūs.

Be to, į kurortą atvykusiems žmonėms jau yra ką veikti: atidaryti restoranai ir kavinės, klientus priima sveikatingumo centrai, jau veikia Palangos baseinas, vyksta kultūriniai renginiai, parodos.“

Poilsis kainuoja nemažai

Birželio pradžią poilsiui pasirinkę kurorto svečiai džiaugiasi vasarišku oru ir poilsiautojų dar neperpildytomis gatvėmis. Tačiau pirmieji vasarotojai su nerimu žvelgia į pajūrio verslininkų siūlomas maisto ir paslaugų kainas.

Pajūryje poilsiaujantis 29 metų kaunietis Gintaras Mažeika pastebėjo, kad „Express Piza“ tinklo picerijoje Kaune ta pati šeimyninė pica yra 2 eurais pigesnė nei Palangoje.

Keturioms dienoms į Palangą kartu atvykusios dvi šeimos iš Kelmės ir Babtų apsigyveno draugo kotedže.

„Šiaip jis nuomojamas už 120 eurų per parą, tačiau mums kotedžą užleido perpus pigiau. Tačiau štai maistui per dieną išleidžiame apie 200 eurų.

Pavyzdžiui, vien vakarienė restorane be alkoholio mums trims atsiėjo šimtą eurų. O kur dar pramogos vaikams“, – apie šeimos išlaidas kurorte pasakojo 28 metų Haroldas.

Kauniečių Vytauto ir Rūtos šeima keturioms dienoms į Palangą atsivežė ir savo šunį. Už nuomojamą atskirą butą jie moka 85 eurus per parą, bet už augintinį dar teko primokėti 50 eurų.

Keletui dienų pailsėti atvykusi alytiškių šeima, kuri Palangoje poilsiauja kasmet, šiemet atkreipė dėmesį į šoktelėjusias kainas.

„Praėjusį sekmadienį laisvą kambarį gavome tik viešbutyje „Amberton“, kuris mums per parą kainuoja 130 eurų, tačiau net ir kukliai valgant šeimai kasdien prireikia dar mažiausiai po 100 eurų. Vien pietūs – nuo 50 iki 80 eurų.

Dukrai užsakėme makaronų porciją su keliomis krevetėmis – 12 eurų. Vaisvandeniai šeimai vos ne pusę sąskaitos kainuoja“, – šios vasaros kainomis stebėjosi 36 metų Rūta.

Šią vasarą kainos dar kils

Palangos verslininkai aiškino, kad šią vasarą specialiai kainų nekėlė, tačiau per metus neišvengiamai pabrango maisto žaliavos, o ir atlyginimai darbuotojams nemažėjo.

„Patiekalų kainos juk tokios pat kaip Vilniuje, Kaune. Tačiau į pajūrį atvykę poilsiautojai priversti kavinėse pusryčiauti, pietauti ir vakarieniauti.

Jei keletą dienų prie jūros poilsiauja šeima, susidaro nemaža maistui skiriama suma“, – aiškino vienos J.Basanavičiaus gatvės kavinės savininkas.

Anot jo, jis nuo praėjusios vasaros net valgiaraščių dar nekeitė, tačiau neslepia, kad birželio pabaigoje patiekalų kainas didins.

„Poilsiautojų padaugės, reikės įdarbinti papildomų žmonių, jiems mokėti algas, o daugiau nei pusę metų buvęs uždarytas kavinių verslas jokių atsargų nebeturi.

Palangos kavinės po keletą dienų negalėjo dirbti per Kalėdas, Naujuosius metus, šiemet nebuvo Stintų šventės, buvo uždarytos per Velykas. O juk tai mums – didžiausių pajamų dienos“, – aiškino palangiškis.

Galima rinktis pagal kišenę

Pietauti susiruošusiems poilsiautojams nederėtų eiti į pačią pirmą pasitaikiusią kavinę, nes ir J.Basanavičiaus gatvėje patiekalų kainos yra įvairios.

Savitarnos kavinėje vienas cepelinas kainuoja 2,7 euro, plovas – 5 eurus, sriuba – pusantro euro, šaltibarščiai – 3 eurus.

Karštųjų mėsos patiekalų galima rasti ir už 8 eurus, tačiau yra vietų, kur keptos prancūziškos kepenėlės kainuoja 23 eurus, o jautienos kepsnys – 27 eurus.

„Žuvinės“ restorane už trijų patiekalų kompleksinius pietus sumokėsite 11,9 euro, bet atokiau kurorto centrų yra valgyklų, kur kukliai papietausite ir už 7–8 eurus.

Raktažodžiai
Sidebar placeholder