Geriausi maisto produktai, galintys sumažinti skrandžio vėžio riziką

Skrandžio vėžio išsivystymui įtakos turi daug veiksnių. Genetika, infekcijos, rūkymas ir alkoholio vartojimas didina ligos riziką. Tačiau mityba taip pat atlieka svarbų vaidmenį. Kai kurie maisto produktai gali padidinti vėžio tikimybę. Tačiau yra ir tokių, kurie gali apsaugoti organizmą.

Mitybos specialistė ir mitybos konsultantė Catherine Gervasio papasakojo „ She Finds“ apie tai, kokie maisto produktai gali padėti sumažinti skrandžio vėžio riziką. Tarp jos rekomendacijų yra česnakas, uogos ir kiti maisto produktai, pasižymintys stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis.

Česnakai

Česnakai naudingi ne tik patiekalams pagardinti. Gervasio pažymi, kad šis produktas pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis. „Česnakuose yra alicino. 

Jis pasižymi antimikrobiniu poveikiu ir padeda kovoti su bakterija Helicobacter pylori, kuri siejama su opų ir skrandžio vėžio išsivystymu“, - aiškina ekspertas. Norint padidinti česnako naudą sveikatai, ji pataria prieš gaminant maistą jį susmulkinti ir palikti 10 minučių.

Žalioji arbata

Žalioji arbata - ne tik žvalinantis gėrimas. Joje yra katechinų, įskaitant epigalokatechino galatą (EGCG). Ši medžiaga padeda atkurti ląsteles ir mažina uždegimą. „Žalioji arbata skatina ląstelių atstatymą ir mažina uždegimą, taip mažindama vėžio riziką“, - sako Gervasio. Ji rekomenduoja per dieną išgerti 1-2 puodelius karšto arba šalto gėrimo. Jos taip pat galima dėti į kokteilius.

Granatų sėklos

Granatai nėra tokie populiarūs kaip kiti vaisiai, tačiau jų nauda sveikatai yra didžiulė. Jo grūduose yra elagitaninų - junginių, pasižyminčių priešvėžinėmis savybėmis. Jie taip pat padeda atkurti skrandžio gleivinę. „Granatų grūdelių galima dėti į salotas, jogurtą arba valgyti tiesiog su šaukštu“, - pataria Gervasio.

Brokolių daigai

Žalieji brokolių daigai yra galingas sulforafano šaltinis. Ši medžiaga padeda išvalyti skrandį nuo toksinų ir mažina kancerogenų poveikį. „Brokolių daigai skatina detoksikaciją ir mažina vėžio riziką“, - aiškina mitybos specialistas. Jų galima dėti į salotas, sumuštinius ar kokteilius.

Açai uogos

Açai uogos yra vienos populiariausių „super uogų“. Jose gausu antocianinų - medžiagų, kovojančių su oksidaciniu stresu ir uždegimu. Šie procesai siejami su vėžio vystymusi. „Geriausia į kokteilius ar dubenėlius dėti šaldyto pavidalo açai“, - rekomenduoja Gervasio.

Spirulina

Spirulina yra mėlynai žalias dumblis, vis dažniau sutinkamas sveikata besirūpinančių žmonių mityboje. Juose yra chlorofilo, baltymų ir priešuždegiminių pigmentų. „Spirulina palaiko detoksikaciją ir stiprina imuninę sistemą“, - sako ekspertas. Jos galima dėti į kokteilius, maišyti su vandeniu su citrina arba naudoti energiniuose batonėliuose.

Chia sėklos

Mažos, bet sveikos - taip galima apibūdinti chia sėklas. Jose gausu omega-3 ir skaidulų, kurios padeda mažinti uždegimą. „Chia sėklos mažina sisteminį uždegimą ir taip mažina vėžio riziką“, - aiškina Gervasio. Jų galite dėti į košes, kokteilius arba jų pagrindu pasigaminti pudingą.

Išvada

Nė vienas maisto produktas negali visiškai užkirsti kelio skrandžio vėžiui. Tačiau mityba, kurioje gausu antioksidantų ir priešuždegiminių medžiagų, gali sumažinti riziką.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder