Juodasis šokoladas: saldi paslaptis ilgesniam gyvenimui? Mokslininkai atskleidė netikėtą naudą

(1)

Geros naujienos smaližiams: naujas tyrimas atskleidė, kad valgydami juodąjį šokoladą galite prisidėti prie ilgesnio gyvenimo. Mokslininkai išsiaiškino, kad kakava – pagrindinė juodojo šokolado sudedamoji dalis – savyje turi teobromino, svarbaus junginio, kurį natūraliai gamina augalai, rašo „Daily Mail“.

Naujas tyrimas atskleidė, kad šis junginys gali sumažinti jūsų biologinį amžių – tai yra rodiklis, parodantis, kiek žalos bėgant laikui yra sukaupusios žmogaus ląstelės.

Teobromino vaidmuo ir tyrimo detalės

Nors ekspertai nėra tikri, kaip tiksliai teobrominas pasižymi šiuo anti-senėjimo poveikiu, svarbu pažymėti, kad didelis šokolado kiekis kalėdiniame Advento kalendoriuje gali ir nepadėti. Teobromino, kuris nesaldintam šokoladui suteikia kartų skonį, didelis kiekis randamas tik šokolade su dideliu kakavos kiekiu.

Net ir juodasis šokoladas gali turėti daug riebalų ir cukraus, todėl jį reikėtų valgyti saikingai, kaip subalansuotos mitybos dalį.

„Mes nesakome, kad žmonės turėtų valgyti daugiau tamsiojo šokolado. Tačiau šis tyrimas gali padėti mums suprasti, kaip kasdieniai maisto produktai gali turėti užuominų apie sveikesnį ir ilgesnį gyvenimą“, – sakė tyrimo autorė, Londono King's College epigeminomikos profesorė Jordana Bell.

Tyrimas apėmė 1669 asmenis, kurių duomenys buvo paimti iš dviejų kohortų – 509 iš „TwinsUK“ ir 1160 iš Vokietijos KORA. Tiriamųjų amžiaus vidurkis buvo 60 metų, ir jie apskritai buvo sveiki, nepasirinkti pagal konkrečias ligas.

Norėdama įvertinti biologinį amžių, komanda susitelkė ties cheminiais DNR pokyčiais ir telomerų – apsauginių dangtelių chromosomų galuose – ilgiu.

Telomeros, panašiai kaip batų raištelių antgaliai, neleidžia genetinei medžiagai išsipainioti ir būti pažeistai. Trumpesnės telomeros siejamos su senėjimu ir su amžiumi susijusiomis ligomis.

Pagal tyrimo išvadas, asmenys, kurių kraujyje cirkuliavo didesnis teobromino kiekis, turėjo mažesnį biologinį amžių, nei jų faktinis („chronologinis“) amžius. Patikrinę, ar kiti kakavoje ir kavoje esantys metabolitai rodo panašų ryšį, mokslininkai nustatė, kad poveikis, atrodo, yra būdingas tik teobrominui.

Šis svarbus alkaloidas, kuris, kaip žinia, yra nuodingas šunims, siejamas su nauda žmonių sveikatai, pavyzdžiui, mažesne širdies ligų rizika. Jau manoma, kad jis mažina kraujospūdį, skatina riebalų apykaitą, gerina kraujotaką, stiprina pažinimo funkciją ir kovoja su su amžiumi susijusiu pažinimo funkcijų silpnėjimu.

„Teobrominas, plačiai vartojamas maistinis alkaloidas, gaunamas iš kakavos, siejamas su ilgesne gyvenimo trukme modeliniuose organizmuose ir nauda žmonių sveikatai. Čia pranešame apie reikšmingą ryšį tarp teobromino lygio kraujyje ir sulėtinto epigenetinio senėjimo dviejose nepriklausomose populiacijos kohortose“, – sakoma mokslininkų komandos pareiškime.

Vis dėlto mokslininkai kol kas nėra tikri, ar šis poveikis yra išskirtinis tik teobrominui, ar teobrominas gali sąveikauti su kitais tamsiojo šokolado junginiais, tokiais kaip polifenoliai, kurie, kaip žinoma, daro teigiamą įtaką žmogaus sveikatai.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder