Ką valgyti, kad turėtumėte puikų regėjimą: ekspertai pateikė netikėtą produktų sąrašą, kuriame nėra morkų

Mokslininkai pažymi, kad tinkama mityba gali padėti išvengti regėjimo problemų, o morkos čia nėra pirmoje vietoje.

Mūsų akių audiniai aktyviai naudoja deguonį, o tai gali sukelti oksidacinį stresą, kuris pažeidžia ląsteles ir sukelia ligas. 

Laimei, tam tikros medžiagos, pavyzdžiui, cinkas ir vitaminas A, padeda veiksmingai pašalinti šiuos kenksmingus elementus. 

Specialistai pažymi, kad mityba yra raktas į akių sveikatą.

Apie tai rašo Daily Express.

Pirmaujantis akių sveikatos tyrinėtojas, profesorius John Nolan (Airijos mitybos tyrimų centro įkūrėjas) pabrėžia tiesioginį ryšį tarp mūsų mitybos ir regos būklės.

Kartu su dietologe Suzy Sawyer profesorius Nolan papasakojo, kaip reikėtų keisti mitybą, kad būtų galima sustiprinti akių sveikatą. Keista, bet morkos nepateko į jų pagrindinių rekomendacijų sąrašą.

Dažniau valgykite paprikas ir pomidorus

Šie spalvingi daržovės savo ryškias spalvas gauna iš karotenoidų – tai riebaluose tirpūs pigmentai, kurių mūsų organizmas negali gaminti natūraliai. Jie veikia kaip antioksidantai ir optiniai filtrai.

Karotenoidai padeda apsaugoti akies tinklainę nuo potencialiai žalingos mėlynos šviesos, kuri gali sukelti kaupiamąsias žalas. 

Be to, tyrimai rodo, kad tokie akiniai mažina krūvį ant lęšiuko ir gali padėti užkirsti kelią kataraktai.

Atsisakykite vaisių sulčių – pakeiskite jas kivi ir uogomis

Kivi ir uogos turi daug vitamino C, kuris apsaugo akies viduje esančią želatinos konsistencijos medžiagą. 

Ši regos organo dalis didžiąja dalimi priklauso nuo vandenyje tirpaus vitamino C, kad išlaikytų savo struktūrą.

Ekspertai taip pat pataria vaisių sultis pakeisti sveikais vaisiais dėl didelio cukraus kiekio sultyse. 

Dieta, kurioje yra daug cukraus, gali pažeisti tinklainės kraujagysles, o tai gali sukelti tokias ligas kaip glaukoma.

Nepamirškite valgyti kiaušinių, pieno ir varškės

Pieno produktai yra ne tik kalcio šaltinis, bet ir turi daug karotinoidų bei vitaminų A ir B2.

Rinkitės lašišą, o ne menkę

Žuvies patiekalai gali turėti neigiamą poveikį jūsų akims, priklausomai nuo to, kokią žuvį pasirenkate. 

Paprastas baltos žuvies pakeitimas riebia žuvimi gali duoti didelės naudos.

Ekspertai pataria rinktis lašišą ir skumbrę, kurios yra turtingos omega-3 riebalų rūgštimis. 

Jos yra būtinos akies riebalinei daliai, palaiko regos funkciją ir padeda užkirsti kelią ligoms, taip pat veiksmingai padeda sumažinti uždegimą.

Tuo pačiu metu specialistai pataria pakeisti augalinį aliejų avokado aliejumi, kuris yra turtingas vitaminu A ir liuteinu.

Šios maistinės medžiagos padeda apsaugoti geltonąją dėmę (centrinę akies tinklainės dalį – Red.) ir sumažinti uždegimą akyje, panašiai kaip ir žinomos morkos.

Taip pat ekspertai pažymi, kad daržoves verta kepti, o ne virti garuose. 

Pasak specialistų, kepimas ar troškinimas alyvuogių aliejuje ar kituose aliejuose gali padėti jūsų organizmui įsisavinti karotinoidus, kurie yra būtini akių sveikatai.

Anksčiau miego tyrėja papasakojo, kokį maistą verta valgyti ryte, kad būtų lengviau užmigti ir pabusti žvaliai. 

Kaip pažymėjo specialistė, idealus dienos pradžia – tai pusryčiai, kuriuose derinami baltymai ir angliavandeniai.

Šaltinis: tsn.ua

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder