Kada reikia pusryčiauti, kad būtum sveikas ir ilgai gyventum

Teisingas dienos pradžia turi įtakos ne tik savijautai ir nuotaikai, bet ir produktyvumui bei medžiagų apykaitai. Todėl svarbu žinoti, kada pusryčiai bus naudingiausi tavo sveikatai. Apie tai praneša svetainė „Verywell health".

Kodėl svarbu pusryčiauti laiku

Žurnale „Communications Medicine“ paskelbtas tyrimas parodė, kad žmonės, kurie atideda pusryčius vėlesniam laikui, turi didesnę riziką mirti anksčiau laiko. Kiekviena valanda, kurią vėluojama valgyti, padidina šią riziką 8–11 procentų.

Įprastą pusryčių laiką gali įtakoti paveldimos savybės, sveikatos būklė, sunkumai ruošiant maistą ir miego sutrikimai.

Optimaliausia pusryčiauti per pirmąją valandą arba daugiausia per dvi valandas po pabudimo. Tai padeda užbaigti naktinį badavimo laikotarpį ir suteikia organizmui energijos aktyviai dienai.

Maisto vartojimas anksti ryte padeda stabilizuoti gliukozės kiekį kraujyje ir aktyvina medžiagų apykaitos procesus.

Žurnale „Clocks & Sleep“ teigiama, kad pusryčiai ryte gerina organizmo reakciją į gliukozę ir stimuliuoja gliukagoną panašaus peptido-1 (GPP-1) išsiskyrimą – hormono, kuris reguliuoja apetitą, palaiko normalią virškinimą ir padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Reguliarus pusryčių valgymas maždaug tuo pačiu laiku padeda sinchronizuoti vidinį biologinį laikrodį, signalizuodamas organizmui apie aktyvios dienos pradžią.

Ko reikėtų vengti pusryčių metu

Saldūs kepiniai – pyragaičiai, kruasanai, spurgos

„Cleveland Clinic" duomenimis, šie produktai dažnai turi transriebalų ir daug cukraus. Jie sukelia greitą gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą, po kurio seka staigus kritimas, o tai sukelia nuovargį ir alkio jausmą.

Saldūs dribsniai

Dėl didelio pridėto cukraus kiekio ir mažo ląstelienos kiekio tokie produktai taip pat sukelia cukraus kiekio kraujyje svyravimus, mažina sotumo jausmą ir skatina persivalgyti.

Perdirbta mėsa – bekonas, dešrelės, dešros

Tokie produktai turi daug sočiųjų riebalų, druskos ir cholesterolio, o tai gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Sultys pakuotėse

Nepaisant saldaus skonio ir reklamos, tokie gėrimai dažnai neturi ląstelienos ir turi daug cukraus, todėl greitai padidina gliukozės lygį, bet nesuteikia ilgalaikio sotumo jausmo.

Saldūs jogurtai su priedais ir aromatais

Dažnai juose yra per daug cukraus ir dirbtinių ingredientų, todėl jie tampa mažiau naudingi kaip sveikas rytinis maistas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder