Kaip išsirinkti šokoladą, kuris nepakenktų sveikatai: mitybos specialisto patarimai

Optimali nauda sveikatai prasideda nuo 70 % kakavos - ši koncentracija gerina kraujagyslių būklę ir mažina uždegimą.

Šokoladas yra vienas populiariausių skanėstų, tačiau ne visų rūšių šokoladas yra vienodai saugus sveikatai.

Mitybos specialistė Liudmyla Matishynets paaiškina, kaip tarp šimtų pakuočių lentynose rasti tikrai kokybišką produktą.
Koks kakavos kiekis laikomas sveiku

Optimali nauda sveikatai prasideda nuo 70 % kakavos - tokia koncentracija užtikrina flavonoidų, kurie veikia kaip antioksidantai, gerina kraujagyslių sveikatą ir mažina uždegimus, buvimą.

Mitybos specialistė Liudmyla Matishynets paaiškina, kaip tarp šimtų pakuočių lentynose rasti tikrai kokybišką produktą.

Koks kakavos kiekis laikomas sveiku

Optimali nauda sveikatai prasideda nuo 70 % kakavos - tokia koncentracija užtikrina flavonoidų, kurie veikia kaip antioksidantai, gerina kraujagyslių sveikatą ir mažina uždegimus, buvimą.

85 % kakavos - joje yra dar daugiau maistingųjų medžiagų ir mažiau cukraus.

99 % kakavos - joje beveik nėra cukraus, tačiau ji yra kartaus skonio, kuris patinka ne visiems

Kiek juodojo šokolado galite suvalgyti

Specialistai pataria kelis kartus per savaitę suvalgyti 20-30 g šokolado, kuriame yra 85 % kakavos.

Visų pirma tyrimai parodė, kad kasdien tris savaites vartojant tokį šokoladą

sumažina neigiamų emocijų lygį

gerina žarnyno mikrobiomą

skatina geresnę psichoemocinę būseną

Sudedamosios dalys, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį

Naudingos sudedamosios dalys:

Kakavos masė, kakavos sviestas

cukranendrių cukrus (saikingai)

natūrali vanilė arba vanilės ekstraktas

Ko vengti:

palmių aliejus, hidrinti riebalai

vanilino (sintetinės kvapiosios medžiagos)

emulsiklių, tokių kaip E476

maltodekstrinas, gliukozės sirupai

Atkreipkite dėmesį ne tik į kakavos procentinę dalį - sudėtyje gali būti 70 % kakavos, tačiau cukrus ingredientų sąraše yra pirmas, o tai reiškia, kad jo yra daugiausia.

Idealu, jei 100 g šokolado yra ne daugiau kaip 20-25 g cukraus, o sudedamųjų dalių sąraše jis yra trečias ar žemesnis.

Kas dėl saldiklių

Jei vengiate cukraus (pvz., sergate cukriniu diabetu arba laikotės dietos), gera alternatyva gali būti eritritolio, stevijos arba aluliozės pagrindu pagamintas šokoladas.

Aspartamas ir sukralozė yra nepageidaujami dėl nevienareikšmiškų tyrimų apie jų poveikį medžiagų apykaitai.

Naudingi ir kenksmingi priedai

Ką galite valgyti

Riešutai (migdolai, lazdyno riešutai, graikiniai riešutai)

uogų

kakavos miltelių

Ko vengti:

karamelės, triufelių, sausainių, zefyrų

cukruotų vaisių sirupe, ypač turinčių gliukozės ir fruktozės

Tinkamo šokolado pasirinkimas - tai ne tik skonis, bet ir sąmoningas požiūris į mitybą.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder