Nors varškėje palyginti nedaug kalorijų, joje gausu baltymų, B grupės vitaminų ir kitų naudingų maistinių medžiagų.
Be to, dėl mažo natrio kiekio ir be laktozės sūris tinka daugeliui dietų.
Portalas „Healt“ įvardijo tris varškės privalumus sveikatai:
1. Gali skatinti raumenų augimą
Varškė jau seniai tapo populiariu sportininkų ir sporto klubų lankytojų pasirinkimu dėl savo ekonomiškumo, paprastumo ir didelio baltymų kiekio.
Medlin Plus tyrimai rodo, kad baltymai, derinami su jėgos treniruotėmis, teigiamai veikia raumenų augimą.
Jis suteikia aminorūgščių, reikalingų raumenų audiniui atkurti ir atstatyti.
Taip pat yra įrodymų, kad pieno produktai gali padėti išvengti raumenų irimo ir palaikyti raumenų sveikatą vyresnio amžiaus žmonėms.
2. Gali padėti numesti svorio
Varškė yra mažai kaloringas, daug baltymų turintis maisto produktas, kuris gali padėti pasiekti svorio metimo tikslų.
Jomes atlikto tyrimo duomenimis, daug baltymų turinčios dietos yra susijusios su svorio mažinimu ir nutukimo bei su juo susijusių ligų prevencija.
Kituose tyrimuose aiškinama, kad tai įmanoma, nes baltymai yra sotesni ir pasižymi didesniu terminiu poveikiu nei angliavandeniai ir riebalai, t. y. juos virškindamas organizmas sudegina daugiau kalorijų.
Vienoje 2016 m. apžvalgoje nustatyta, kad padidėjęs pieno produktų vartojimas kartu su sumažinto kaloringumo dieta gali lemti didelį svorio ir riebalų netekimą neprarandant raumenų.
Manoma, kad tokį poveikį lemia baltymų ir kalcio kiekis.
3. Skatina kaulų sveikatą
Nacionalinio sveikatos instituto atlikto tyrimo duomenimis, varškėje yra nemažai kalcio - mineralo, kurio reikia organizmui, kad kaulai būtų stiprūs.
Be to, varškė taip pat yra geras fosforo, kuris atlieka svarbų vaidmenį kaulų sveikatai, šaltinis.
Nepakankamas fosforo kiekis gali sukelti kaulų skausmą, raumenų silpnumą ir osteomaliaciją - būklę, kai kaulai tampa minkšti ir silpni.
Varškės vartojimo patarimai
Varškė yra minkštos, kreminės tekstūros, todėl ją lengva dėti į saldžius ir pikantiškus patiekalus.
Štai keli būdai, kaip įtraukti varškę į savo racioną:
Patiekite su vaisiais: varškę derinkite su persikų skiltelėmis, uogomis, obuoliais, mandarinais ar ananasų gabalėliais.
Pridėkite jos į salotas: varškę įmaišykite į traškių žalumynų, pomidorų ir džiovintų vaisių mišinį.
Pikantiški patiekalai: varškės pridėkite į lazanijos, įdarytų kriauklių, kišo ir mėsos kepsnių receptus.
Kepiniai: varškę įmaišykite į keksiukus, pyragus, sausainius ar duoną.
Skrudinta duona: skrebučiai su varške, avokadu ir pomidoro skiltele - puikus baltymų turtingas užkandis ar pusryčiai.
Kiaušinienė: įmaišykite varškės, kad kiaušinienė būtų baltymingesnė ir puresnė.
Rašyti komentarą