Kuris augalinis aliejus yra naudingiausias ir kenksmingiausias - nustebsite

(6)

Mitybos specialistai papasakojo, į ką labai svarbu atsižvelgti renkantis augalinį aliejų.

Augalinis aliejus yra pagrindinis daugelio virtuvių produktas.

Mitybos specialistai atskleidė, kokios rūšies augalinis aliejus yra sveikiausias ar nesveikiausias, taip pat kaip pasirinkti tinkamą aliejų maistui gaminti, rašo today.com.

"Augalinis aliejus neabejotinai gali būti sveikos mitybos dalis, - pažymėjo mitybos specialistė Natalie Rizzo.

Pasak specialistų, aliejai yra gryni riebalai, tačiau riebalai yra svarbus makroelementas, atliekantis daugybę vaidmenų organizme - nuo aprūpinimo energija iki ląstelių funkcijų palaikymo.

Augaliniai aliejai suteikia organizmui papildomų nepakeičiamųjų riebalų rūgščių ir kitų maistinių medžiagų, kurios prisideda prie bendros sveikatos stiprinimo, jau nekalbant apie tai, kad jie palengvina maisto ruošimą ir suteikia daug daugiau skonio.

Augalinis aliejus - kaip išsirinkti geriausią

Renkantis augalinį aliejų svarbu skaityti maistingumo etiketes ir atsižvelgti į keletą veiksnių.

Jų yra įvairių - nuo naudos sveikatai iki skonio ir kepimo temperatūros.

Ekspertai teigia, kad kuo mažesnis sočiųjų riebalų kiekis, tuo geriau.

Kulinariniai aliejai, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, jei jų vartojama per daug.

Laimei, daugumoje aliejų yra ir nesočiųjų riebalų, pažymėjo Rizzo.

Ekspertai taip pat rekomenduoja rinktis augalinius aliejus, pagamintus iš netropinių vaisių, daržovių, riešutų ar sėklų, nes jie paprastai būna sveikesni.

Tropinių augalų aliejuose (kokosų, palmių, palmių branduolių ir palmių branduolių aliejuose) yra daug daugiau sočiųjų riebalų, o kambario temperatūroje jie išlieka kieti.

Įrodyta, kad kitų rūšių kietieji riebalai, naudojami gaminant maistą, įskaitant gyvulinius riebalus, pavyzdžiui, sviestą ar taukus, didina blogojo cholesterolio kiekį.

Be to, maistinei kepimo aliejų vertei įtakos turi perdirbimas.

Rafinuoti aliejai dažnai yra pigesni ir ilgiau išsilaiko. Paprastai jie yra labai neutralaus skonio ir labai universalūs, todėl yra praktiškas pasirinkimas daugeliui namų virėjų.

Tačiau, ekspertų teigimu, rafinavimo proceso metu iš aliejaus taip pat pašalinama nemažai maistinių ir sveikatai naudingų medžiagų.

Jie pataria rinktis nerafinuotą aliejų, kai tik įmanoma.

Augalinis aliejus - kuris yra sveikiausias

Dėl daugybės gerai ištirtų sveikatai naudingų savybių alyvuogių aliejus, ekspertų teigimu, yra geriausias pasirinkimas.

Jis taip pat yra universalus, jame gausu sveikųjų riebalų, įskaitant mononesočiąsias riebalų rūgštis, kurios gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį ir kraujospūdį.

Ekspertai rekomenduoja rinktis pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų, nes jis mažiausiai apdorotas ir paprastai spaudžiamas šaltuoju būdu, todėl išsaugo daugiau maistinių medžiagų ir skonio.

Iš kitų sveikų aliejų mitybos specialistai išskiria: avokadų, kukurūzų, žemės riešutų, sojų, vynuogių sėklų, saulėgrąžų ir saulėgrąžų aliejų.

Augalinis aliejus - labiausiai kenksmingas

Specialistai teigia, kad mažiausiai sveikas maistas yra kokosų aliejus, nes jame yra daug sočiųjų riebalų.

"Beveik bet koks aliejus, išskyrus kokosų aliejų, yra geras nesočiųjų riebalų šaltinis ir sveikas maisto ruošimo būdas", - pridūrė mitybos specialistė Rizzo.

Paneigė kokosų aliejaus naudą, nes jame gausu sočiųjų riebalų, kurie kelia cholesterolio kiekį kraujyje bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką, portalui theguardian.com teigė Harvardo profesorė Karin Michels.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder