Madingas prieskonis pasirodė esąs pavojingas. Kardiologai atskleidė netikėtą grėsmę jūsų virtuvėje
Kardiologė dr. Susan Chen iš Smidto širdies instituto prie Cedars-Sinai (Los Andželas) interviu Today.com teigė, kad rupi, stambių grūdų druska, pavyzdžiui, jūros arba Himalajų, gali nepastebimai sukelti jos perteklių.
„Pigi, įprasta virtuvinė druska iš prekybos centro suteikia tiek pat skonio, bet jos reikia mažiau. Tai reiškia, kad suvartojate mažiau natrio“, – aiškina daktarė Chen.
Druska, nors ir yra būtinas elektrolitas, perteklius padidina kraujospūdį ir padidina širdies ir kraujagyslių ligų bei insulto riziką.
Amerikos kardiologų asociacijos duomenimis, suaugusieji turėtų riboti natrio suvartojimą iki ne daugiau kaip 2 300 mg per dieną (maždaug vienas arbatinis šaukštelis druskos), o idealiu atveju – iki 1 500 mg, ypač sergant hipertenzija. Tuo tarpu vidutinis amerikietis suvartoja apie 3 400 mg per dieną.
Ne visa druska yra vienodai naudinga
Daugelis mano, kad jūros, Himalajų ar keltų druska (dar kitaip vadinama pilkoji druska) yra naudingesnė, nes ji yra „natūrali“ ir turi „mineralų“. Tačiau, kaip pabrėžia kitas kardiologas, daktaras Evan Levin, tai ne daugiau kaip rinkodaros mitas.
„Iš esmės tai ta pati valgomosios druskos – natrio chloridas. Joje yra labai mažai kalcio, kalio ir kitų mineralų, kurie yra akcentuojami“, – teigė jis viename iš savo vaizdo įrašų „TikTok“, kur turi beveik 225 tūkst. prenumeratorių.
Be to, daugelis „elitinių" druskų nėra praturtintos jodu – svarbiu mikroelementu, kuris padeda išvengti jodo trūkumo ir skydliaukės problemų. Tuo tarpu įprasta valgomosios druskos sudėtyje paprastai yra pridėto jodo.
Ką rekomenduoja gydytojai?
Specialistai sutaria: įprasta valgomosios druskos yra geriausias pasirinkimas kasdieniam vartojimui. Jos kristalai smulkūs ir vienodi, todėl mažesnė tikimybė, kad jos bus per daug.
Ji yra griežtai tikrinama ir turi mažiau priemaišų, įskaitant sunkiuosius metalus, kurie gali būti nerafinuotoje druskoje.
Taigi, jei norite išsaugoti širdies sveikatą, geriau pagardinkite maistą paprastais sprendimais.
Šaltinis: mixnews.lv

Rašyti komentarą