Mokslininkai nustatė tam tikras maistines medžiagas, kurios gali padėti išvengti pažinimo funkcijų, pavyzdžiui, suvokimo, dėmesio ir sprendimų priėmimo, nykimo senstant.
Pasak mitybos specialistės Umos Naidoo, ekspertus labiausiai sudomino trys neuroprotekcinių maistinių medžiagų rūšys: antioksidantai, B grupės vitaminai ir polinesočiosios riebalų rūgštys (PUFA), rašo CNBC.
Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, galinčiais pažeisti smegenų ląsteles, B grupės vitaminai atlieka svarbų vaidmenį smegenų ląstelių veikloje, o PUFA skatina naujų smegenų ląstelių augimą.
"Visada patariu pereiti prie tikro maisto, ypač riebalų rūgščių, tokių kaip omega-3. Valgydami visavertį maistą gaunate papildomų vitaminų, mineralų, sveikų riebalų ir baltymų", - sakė mitybos specialistė.
Omega-3 riebalų rūgštys yra maistinė medžiaga Nr. 1, užtikrinanti sveikas smegenis. Omega-3 rūgščių yra riebioje žuvyje, pavyzdžiui, ančiuviuose, sardinėse ir lašišose.
Naidu pažymėjo, kad pakankamai omega-3 galite gauti iš augalinių šaltinių:
- Chia sėklos;
- Sezamo sėklų;
- graikinių riešutų;
- linų sėmenų.
"Jei valgote kiaušinius, būtinai pridėkite ciberžolės ir juodųjų pipirų, kad optimizuotumėte poveikį smegenų sveikatai", - taip pat rekomendavo mitybos specialistė.
Ir apskritai Naidu patarė laikytis sveikos gyvensenos, tinkamai maitintis, kartu reguliariai mankštintis, tinkamai miegoti, būti dėmesingam, palaikyti socialinius ryšius, valdyti stresą ir mažinti nerimą, nes tai yra esminiai veiksniai, padedantys išvengti demencijos.
Rašyti komentarą