Mirties skonis burnoje: įrodyta, kad populiarūs gėrimai yra burnos vėžio išsivystymo priežastis

(1)

Burnos vėžys yra klastinga liga, kurią galima nustatyti tik reguliariai lankantis pas odontologą. Mokslininkai neseniai nustatė, kad kai kurie populiariausi pasaulyje gėrimai gerokai padidina burnos vėžio riziką.

Neseniai atlikto tyrimo metu nustatyta, kad kasdienis cukrumi saldintų gėrimų vartojimas gali gerokai padidinti moterų burnos vėžio riziką. 

Vašingtono universiteto mokslininkai išanalizavo daugiau kaip 160 000 moterų duomenis ir nustatė, kad toms, kurios per dieną išgerdavo bent vieną saldintą gėrimą, beveik penkis kartus padidėjo rizika susirgti burnos vėžiu, rašo „Daily Mail“.

Žurnale „JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery“ paskelbtame tyrime, kurį atliko profesorė Brittany Barber, buvo stebimi 124 burnos vėžio atvejai per 30 metų laikotarpį. 

Pažymėtina, kad padidėjusi rizika išliko net tarp moterų, kurios nerūkė ir nevartojo alkoholio - abu šie žinomi burnos vėžio rizikos veiksniai.

Pavojinga net sveikiems žmonėms: populiarus saldiklis siejamas su kraujo krešulių susidarymu

Nors absoliuti rizika išlieka palyginti nedidelė, šie rezultatai gali lemti papildomus tris burnos vėžio atvejus 100 000 gyventojų. Tai aiškiai rodo cukraus įtaką vėžio vystymuisi.

Tyrėjai daro prielaidą, kad didelis cukraus vartojimas gali prisidėti prie lėtinio uždegimo burnos ertmėje išsivystymo, galinčio paskatinti onkologinį procesą. 

Tačiau jie pabrėžia, kad norint visapusiškai suprasti pagrindinius mechanizmus, reikia atlikti tolesnius tyrimus.

Šis tyrimas papildo vis daugiau įrodymų, siejančių per didelį cukraus vartojimą su įvairiomis sveikatos problemomis, įskaitant nutukimą, diabetą, o dabar galbūt ir burnos ertmės vėžį. 

Sveikatos priežiūros institucijos visame pasaulyje jau kurį laiką rekomenduoja žmonėms riboti cukraus suvartojimą, kad sumažintų tokią riziką.

Norint laiku diagnozuoti ir gydyti burnos vėžį, labai svarbu laiku atpažinti ankstyvuosius jo požymius, pavyzdžiui, nuolatines burnos opas, nepaaiškinamus gumbus ar rijimo sunkumus. 

Reguliarūs dantų patikrinimai atlieka svarbų vaidmenį įgyvendinant ankstyvojo šios ir kitų ligų nustatymo ir prevencijos strategijas.

Taigi cukrumi saldintų gėrimų vartojimo ribojimas gali būti protingas žingsnis siekiant sumažinti mirtinų komplikacijų riziką, kartu su kita nauda sveikatai, teigia autoriai.

Šaltinis:focus.ua

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.