„Kai galvojame apie pusryčius, įsivaizduojame kiaušinius ar šoninę, bet juose yra daug sočiųjų riebalų.
Arba dribsniai – juose per daug cukraus. Žmonės, gyvenantys ilgiau nei šimtą metų, dieną pradeda nuo paprastų, nesaldžių patiekalų“, – sako Buttneris.
Pasak jo, idealus ilgai gyvenančių žmonių pusryčiai – tai augaliniai patiekalai, turintys daug ląstelienos ir lėtai įsisavinamų angliavandenių: Kosta Rikoje valgo ryžius su pupelėmis, Okinawoje – miso sriubą ir tofu, o Graikijos Ikarioje – lęšius ir celeriją. Net minestrone sriuba šiose regionuose laikoma įprastu rytiniu patiekalu.
„Pradėkite dieną nuo augalų, o ne perdirbtų maisto produktų – ir gausite energijos ir sveikatos, kaip ilgai gyvenantys žmonės“, – pataria mokslininkas.
Dar vienas nemokamas „receptas“ ilgam gyvenimui
Be tinkamų pusryčių yra dar vienas paprastas ir nemokamas būdas savo gyvenimui pridėti trejus metus – įprastas ėjimas.
„Jei vedate mažai judrų gyvenimo būdą ir pradėsite vaikščioti bent 20 minučių per dieną, tai gali pratęsti gyvenimą trejais metais“, – paaiškino tyrėjas.
Ėjimas pagerina širdies darbą, pakelia nuotaiką ir sumažina diabeto bei širdies ligų riziką. Bütneris pabrėžia: norint gauti naudos, nebūtina bėgti maratonų – pakanka kasdien daugiau judėti ir nesėdėti vietoje.
„Tai paprasta, nemokama – ir susitiksime, kai jums sukaks šimtas“, – juokauja mokslininkas.
Informacija
„Mėlynosios zonos“ – tai regionai, kur žmonės dažniausiai gyvena iki 100 metų. Tarp jų:
Okinawa (Japonija)
Sardinija (Italija)
Nicoia (Kosta Rika)
Ikaria (Graikija)
Loma Linda (JAV)
Juos vienija bendras dalykas: augalinis maistas, fizinis aktyvumas ir ramus gyvenimo tempas.

Rašyti komentarą