
„Priešuždegiminis“ produktas Nr. 1, kurio verta valgyti daugiau: dietologų patarimai
Kalbama apie riebią žuvį (lašišą, tunas, skumbres, sardines ir ančiuvius). Dėl omega-3 riebalų rūgščių ji gali padėti sumažinti lėtinį uždegimą ir sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, 2 tipo cukrinis diabetas, Alzhaimerio liga, riziką.
„Įtraukdami į savo mitybą daugiau riebios žuvies, galite palaikyti bendrą sveikatos būklę ir sumažinti šių su uždegimu susijusių ligų riziką“, – pažymėjo dietologė Lauren Manaker.
Riebios žuvies nauda sveikatai
Pabrėžiama, kad riebioji žuvis yra turtinga ilgos grandinės riebalų rūgščių omega-3, eikozapentaeno rūgšties (EPA) ir dokozaheksaeno rūgšties (DHA), kurios turi priešuždegiminį poveikį.
„Šios nepakeičiamos riebalų rūgštys vaidina svarbų vaidmenį mažinant uždegimą organizme. Jos veikia mažindamos uždegiminių molekulių ir junginių gamybą, o tai gali padėti įveikti lėtinį uždegimą, susijusį su tokiomis ligomis kaip širdies ligos“, – paaiškino dietologė.
Vienas tyrimas parodė, kad vartojant dvi ar tris porcijas žuvies per savaitę, širdies ir kraujagyslių ligų rizika sumažėja 8 proc., o širdies ir kraujagyslių ligų pasekmės – 10 proc.. Taip pat buvo nustatyta, kad kasdien vartojant žuvį, širdies ligų rizika sumažėja iki 30 proc.
„Daugiau riebios žuvies vartojimas taip pat gali padėti apsaugoti mūsų organus nuo išorinių ir vidinių grėsmių, tokių kaip teršalai“, – sakė dietologė Tracy Lockwood Beckerman.
Šios nepakeičiamos riebalų rūgštys taip pat svarbios širdies, smegenų ir odos sveikatai, pridūrė dietologė Maddy Pasquariello.
Kadangi organizmas negali jų pats gaminti, svarbu omega-3 gauti su maistu.
Rašyti komentarą