Sveikatos paslaptis: kada pusryčiauti, kad gyventumėte ilgiau?

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad tinkama mityba, ypač valgymo laikas, tiesiogiai veikia gyvenimo trukmę. Remiantis Niujorko miesto universiteto (City University of New York) specialistų atliktu ir žurnale „The Lancet“ paskelbtu didelės apimties tyrimu, sveika mityba gali pailginti gyvenimą 10 metų, o pusryčiai, suvalgyti iki 7 valandos ryto, vaidina šiame procese pagrindinį vaidmenį.

Mokslininkai keletą metų stebėjo 34000 asmenų, vyresnių nei 40 metų, analizuodami jų mitybos įpročius, valgymo dažnumą ir sveikatos būklę. Rezultatai buvo įspūdingi: tų, kurie pusryčiavo tarp 6:00 ir 7:00 valandos ryto, priešlaikinės mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei onkologijos rizika buvo 12 procentų mažesnė nei tų, kurie pirmąjį dienos valgį atidėdavo vėlesniam laikui.

Tyrimo autorių teigimu, ankstyvi pusryčiai padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, pagerina medžiagų apykaitą ir skatina optimalią insulino gamybą. 

Kai žmogus praleidžia pusryčius arba valgo per vėlai, gliukozės lygis pakyla, o tai didina diabeto, nutukimo, hipertonijos ir aterosklerozės riziką. Ypač žalinga pradėti dieną po 10:00 valandos – mokslininkų duomenimis, tai gali paspartinti senėjimo procesus ir padidinti priešlaikinės mirties tikimybę.

Idealūs pusryčiai ilgaamžiškumui

Be laiko, svarbi ir pusryčių sudėtis. Dietologai pažymi, kad idealų ryto meniu turėtų sudaryti baltymai, naudingi riebalai ir sudėtiniai angliavandeniai. Tai gali būti:

Avižinė košė su riešutais ir uogomis;

Kiaušiniai su daržovėmis;

Graikiškas jogurtas;

Skrudinta viso grūdo duona su avokadu.

Tokie produktai užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą, palaiko energijos lygį ir sumažina potraukį saldumynams.

Tuo pat metu reikėtų vengti saldžiųjų dribsnių, bandelių, batonėlių, saldžių jogurtų ir pusfabrikačių – jie sukelia staigius cukraus šuolius, perkrauna kasą ir trukdo tinkamai medžiagų apykaitos veiklai.

Ekspertai pabrėžia, kad sveika mityba brandžiame amžiuje gali pailginti gyvenimą 6–7 metais, o jauname – iki 10 metų. Ypač svarbu įtraukti į racioną viso grūdo produktus, šviežias daržoves ir vaisius, riešutus, sėklas ir Omega-3 šaltinius, taip pat apriboti druskos bei sočiųjų riebalų vartojimą.

Be to, mokslininkai primena: mitybos režimas turi būti reguliarus. Valgymas tuo pačiu metu padeda organizmui geriau įsisavinti maistines medžiagas, mažina streso lygį ir prisideda prie normalaus visų vidaus organų darbo.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder