Valentino dienai artėjant: dietologė pataria, kaip išsirinkti sveikatai palankiausią šokoladą

Šv. Valentino dienai artėjant daugelis savo mylimuosius džiugina ne tik gėlėmis ar įvairiomis pramogomis, bet ir saldumynais.

Vasarį parduotuvių lentynose pirkėjai ieško ne tik aukščiausios kokybės šokoladų, bet ir skirtingais įdarais gardintų saldainių.

Populiarėja dražė su įvairiais riešutais ar lofelizuotomis uogomis, šokoladai su sūria karamele bei jūros druska, o taip pat veganiškos šokolado alternatyvos.

Tiesa, pirkėjų pasirinkimui įtakos turi ir šių produktų išvaizda. Vis dėlto, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad artėjant meilės dienai svarbiausia išsirinkti ne tik dailiai įpakuotus, bet ir kokybiškus saldumynus. 

Rekomenduoja dovanoti juodąjį šokoladą 

Anot „Rimi" sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors dažnam lietuviui per Šv. Valentino dieną savo mylimiesiems dovanoti saldumynus yra dėmesio ir meilės išraiška, su jų kiekiais persistengti nevertėtų.

„Tradicijos dovanoti saldumynus nėra sietinos su sveikatai palankiu maitinimusi. Ar tai bus vaikas, ar suaugęs, ar senyvo amžiaus žmogus – bet kuriame amžiaus tarpsnyje perteklinis pridėtinio cukraus vartojimas nėra naudingas žmogaus sveikatai.

Saldumynų nereikėtų valgyti dažniau nei vieną – du kartus per savaitę. Žinoma, saldaus maisto skonis susijęs su komfortu ir trumpalaikiu pasitenkinimo jausmu, todėl nedideliais kiekiais pasilepinti desertais ar jais apdovanoti sau artimus žmones tikrai verta. Svarbiausia – neužmiršti saiko ir rinktis kokybiškus saldumynus ir mažesnius jų kiekius", – primena gydytoja dietologė.

Nors dalį saldumynų puikiausiai gali pakeisti džiovinti ar švieži vaisiai ir uogos, tačiau vertinantiems šokoladą gydytoja dietologė rekomenduoja rinktis būtent juodąjį.

„Šios rūšies šokolade yra mažesnis pridėtinio cukraus kiekis, be to, jame randama medžiagų, pasižyminčių tonizuojančiomis, antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis.

Pagal šias savybes juodasis šokoladas galėtų būti laikomas sveikatai palankesniu saldumynu.

Tiesa, jame turėtų būti ne mažiau nei 70 proc. kakavos ir kuo šis procentas didesnis – tuo produktas bus kokybiškesnis. Taip pat labai svarbu, kad šokolade nebūtų kitų riebalų, išskyrus kakavos sviestą", – sako E. Gavelienė.

Kaip išsirinkti kokybišką?

Prekybos tinklo „Rimi" kokybės vadovė Ana Čudinienė pabrėžia, kad renkantis kokybišką šokoladą svarbi ne tik produkto sudėtis, bet ir jo išvaizda bei šokolado tekstūra:

„Kokybiškas šokoladas turi blizgėti, o laužiant jį turi pasigirsti aiškus pokštelėjimas, bet svarbiausia – jis turi tirpti burnoje.

Jį ragaujant reikėtų pasitelkti visas jusles: regą, uoslę, lytėjimą ir skonį. Atsilaužus gabalėlį šokolado, reikėtų jį pauostyti, tuomet dėti į burną ir leisti jam ištirpti.

Šokoladui tirpstant bus jaučiama jo tekstūra ir geriausiai atsiskleis šio saldumyno skonis."

Kokybės ekspertė šokoladą rekomenduoja laikyti sausoje, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje.

„Atidarius pakuotę šokoladą geriausia laikyti sandariame inde. Taip produktą ne tik pavyks apsaugoti nuo tiesioginės šviesos spindulių ar pašalinių kvapų, bet ir buityje dažnai pasitaikančių kenkėjų.

Be to, šokolado nerekomenduojama laikyti šaldytuve, nes dėl didelės drėgmės cukraus dalelės kristalizuosis ir ant šokolado atsiras matomos dėmelės.

Šokoladas gali pabalti ir dėl staigių temperatūros pokyčių – dėl aukštesnės temperatūros kristalizuojasi kakavos sviestas, todėl šokolado paviršiuje taip pat gali susidaryti šviesios dėmelės.

Tačiau šokolado pabalimas neturi įtakos nei jo skoniui, nei kokybei. Toks šokoladas ir toliau yra tinkamas vartoti", – teigia A. Čudinienė.

Ji priduria, kad šokolado vartojimo terminas visuomet yra nurodomas ant produkto pakuotės: „Juodojo šokolado galiojimo terminas gali būti nuo 12 iki 24 mėnesių.

Kaip žinia, dėl šios priežasties jis netgi gali būti kaupiamas atsargai. Tiesa, kitų šokolado rūšių, pavyzdžiui, su kai kuriais augaliniais priedais pagaminto šokolado tinkamumo vartoti terminas gali būti ir kiek trumpesnis, todėl visuomet rekomenduojama jį patikrinti." 

Lietuvoje populiariausi pasirinkimai

Anot „Rimi" ryšių su visuomene vadovės Gabrielė Šerėnienės, prekybos centruose lietuviai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą.

Tuo tarpu antras pagal populiarumą išlieka pieniškas šokoladas. Kiek žemiau rikiuojasi ir rausvasis („Ruby") bei baltasis šokoladai.

Artėjant Šv. Valentino dienai pirkėjai save ir savo artimuosius lepina įvairių rūšių šokoladu bei šokoladiniais saldainiais. 

„Pastebime, kad parduotuvių lentynose mūsų pirkėjai ieško ne tik aukščiausios kokybės juodojo šokolado, bet ir skirtingais įdarais, pavyzdžiui, pistacijomis ar šampanu gardintų saldainių.

Per Valentino dieną populiarėja ir dražė su įvairiais riešutais bei lofelizuotomis uogomis, taip pat – šokoladai su sūria karamele ar jūros druska.

Lietuviai labai mėgsta šokoladą su įvairiais riešutais, vaisiais ir uogomis, nes tai vertingi ir išraiškingi skonio deriniai, kurie papildo ir praturtina saldumynų skonį.

Taip pat vis daugiau pirkėjų atranda dar gurmaniškesnius ir egzotiškesnius skonius. Pavyzdžiui, pipirais, žaliąja arbata, levandomis, kanapių sėklomis arba rožių žiedlapiais gardintus saldumynus.

Kasmet auga ir veganiškų šokoladų bei iš ekologiškų žaliavų pagamintų saldumynų pardavimai.

Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau ieško ir savyje mažiau cukraus turinčių gaminių", – tendencijas vardija G. Šerėnienė. 

Pirkėjų pasirinkimui įtakos turi ir produktų išvaizda: „Pirkėjams svarbu, kaip supakuoti saldumynai ir kokia jų išvaizda.

Per Valentino dieną jie renkasi prabangesnes ir puošnesnes pakuotes bei širdies ar rožių formos gaminius, o dominuojančios spalvos, be abejonės, yra raudona ir vyšninė."

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder