Uogienės ir džemai ne tik praturtina mūsų stalą, bet ir suteikia galimybę sujungti saldžias uogas su tokiais rudens prieskoniais kaip cinamonas, gvazdikėliai ir muskato riešutai.
Pasidomėkime sezoninėmis uogomis, vaisiais ir prieskoniais bei kaip juos panaudoti patiekaluose, kad mėgautumėmės kiekvienu kąsniu.
Rudens uogos ir vaisiai
Ruduo atneša gausybę gardžių uogų ir vaisių, kurie ne tik džiugina skoniu, bet ir praturtina mūsų mitybą. Kone populiariausios rudens uogos yra spanguolės – jos pasižymi intensyviu, rūgštoku skoniu ir didžiule nauda sveikatai, nes turi daug antioksidantų.
Mėlynės taip pat išlieka vienos mėgstamiausių, mat saldumas puikiai dera su kitais rudens prieskoniais.
Taip pat galime mėgautis įvairių rūšių obuoliais ir kriaušėmis, klasikiniais rudens vaisiais, o naudoti juos galima tiek desertuose, tiek sūresniuose patiekaluose.
Obuoliai puikiai pravers norint suteikti traškumo, pavyzdžiui, salotoms, o kriaušės suteiks gardaus saldumo pyragams. Verta paminėti ir slyvas, savo sultingumu ir skoniu puikiai tinkančias uogienėms ir džemams gaminti.
Rudens prieskoniai
Rudens prieskoniai suteikia patiekalams nepaneigiamos šilumos ir jaukumo, tad yra ypač populiarūs šiuo sezonu. Vienas dažniausiai atpažįstamų prieskonių, be abejonės, yra cinamonas, kurio saldus, šiltas ir šiek tiek aitrus poskonis puikiai dera su obuoliais, kriaušėmis ir kitomis rudens gėrybėmis.
Gvazdikėliai savo intensyviu aromatu praturtina uogienes ir pyragus, o muskato riešutas prideda šiek tiek aštrumo ir sodrumo. Imbieras, tiek šviežias, tiek maltas, suteikia salstelėjusio aštrumo ir gaivumo, tad idealiai tinka karštų arbatų ir kepinių pagardinimui.
Vanilė, nors ir ne visai tradicinis rudens prieskonis, puikiai papildo saldžius patiekalus ir maloniai šildo. Šie prieskoniai ne tik pagardina daugelį rudens patiekalų, bet ir kuria šiltą atmosferą bei suteikia namams šventinio jaukumo.
Uogienės rudens patiekaluose ir gėrimuose
Uogienės ir džemai rudens patiekaluose ir gėrimuose yra puikus būdas praturtinti receptą. Tokie klasikiniai desertai, kaip obuolių pyragas ar trupininis kriaušių pyragas, puikiai dera su šviežia uogiene ar džemu, suteikiančiais tiek saldumo, tiek rūgštelės.
Šie pagardai gali būti naudojami ir sūriems patiekalams, pavyzdžiui, kabinant su sūriais ar net gardžiuojantis mėsa. Spanguolių arba slyvų džemas puikiai papildys antienos patiekalus, suteiks gražių spalvų, dėl ko rudeniškas stalas taps dar patrauklesnis.
Be to, uogienės puikiai tinka ir tepant ant šviežiai paskrudintos duonos ar batono, kartu su kreminiu sūriu ar sviestu – puikus pasirinkimas pusryčiams arba popietinei arbatėlei.
Kalbant apie gėrimus, uogienės ir džemai puikiai papildys karštas arbatas arba gaivesnius gėrimus. Čia nepamainomas yra imbieras – šios šaknies tyrelė, kartu su medumi ir citrinos griežinėliu – taps gardžiu ir sveiku gėrimu siekiant atsikratyti puolančios slogos.
Rašyti komentarą