Pedagogės duona pasiekė net Olandiją

Dešimt metų Rasos Meilytės-Jurjonienės kepamos duonos yra ragavę ne tik jos giminaičiai ir draugai, bet ir daug pedagogų. Neseniai Rasa su kolegėmis iš Gargždų „Minijos“ progimnazijos dalyvavo anglų kalbos mokymuose įvairių dalykų mokytojams Olandijoje ir jų dalyvius vaišino savo duonele. „Sakė, kad skanu“, – šypsojosi Rasa.

Pedagogė prieš 10 metų užsiaugino raugą ir pradėjo namuose kepti duoną. Per tą laiką išbandė įvairius miltus: ruginius, kvietinius, rupius, smulkius, bet nebuvo patenkinta: tai tešla neiškildavo, tai pridegdavo, tai pluta būdavo kieta. 

Dabar ji kepa tik iš specialaus miltų mišinio, skirto duonai. „Prie miltų būna pridėtas pakelis sausų mielių, bet jų niekada nenaudoju. Beriu daug sėklų: sezamo, linų, moliūgų, saulėgrąžų, kanapių su luobele, truputį cukraus, šaukštą medaus, žiupsnelį druskos, žinoma, raugo. 

Būtinai pasilieku raugo kitam kartui. Jo duodu, jei kas paprašo. Duonelę kepu kas savaitę. Galima valgyti kaip pyragą, galima ant riekės užsitepti sviesto. 

Aš mėgstu pačios darytą žvėrienos paštetą“, – pasakojo Rasa, kurios duoną gyrė ir garbūs svečiai, kai rudenį Gargždų „Minijos“ progimnazijos Gobergiškės skyrius šventė savo mažos mokyklėlės didelį jubiliejų – 135-erių metų sukaktį.

Tarp pedagogų R. Meilytės-Jurjonienės duona buvo paklausi neseniai Olandijoje vykusiuose mokymuose. Olandai vaišino savo sūriais, portugalai – pyragu, bet Rasa jo taip ir neparagavo. 

„Jei ant stalo yra duonos arba lašinių, man nesinori saldumynų. Jei reikia pyrago, tam yra kepyklėlė-picerija „Ievos skanėstai“, – juokėsi sūdytų lašinių mėgėja.

Išimtį Rasa daro tik sūrio pyragui ir dukros pyragui, kurio net nereikia kepti. „Sutrupinus meduolius, susmulkinti bananą, įdėti grietinės, viską išmaišyti ir palaikyti šaldytuve“, – trumpai paaiškino Rasa. Be saldumynų šeima tikrai negyvena – kita Rasos dukra kepa „Napoleoną“.

„Anksčiau labai mėgau gaminti. Augdami vaikai nevalgė šildyto maisto, gaminau kasdien“, – prisipažino Rasa ir papasakojo, kad tiek žuvies, tiek mėsos patiekalus kepa orkaitėje, bet ne keptuvėje. 

Šeima mėgsta žvėrieną, nes augina būrį danielių. „Mėsą marinuoju ir palaikau parą. Kartais ją įdarau slyvomis, morkomis, dedu daug daržovių, visą česnako galvutę. Vištieną marinuoju su medumi“, – pasakojo pedagogė, kuri neretai pavaišina koleges žvėrienos paštetu, o būna, kad ir namie ruošta silke.

Duonos receptas

Reikės 1 kg „Malsenos“ miltų mišinio, 300 g įvairių sėklų, 120 g cukraus (galima dalį pakeisti medumi), žiupsnelio druskos, apie 1 litro kambario temperatūros vandens ir raugo.

Sėklas nuplikyti karštu vandeniu, o paskui perlieti šaltu. Miltus sumaišyti su sėklomis, cukrumi ir kt., supilti vandenį ir nepamiršti raugo. Išmaišyti mediniu šaukštu, bet dar geriau – rankomis. Palikti parą rūgti. Kitą dieną į skardą (Rasa kepa trijose silikoninėse formelėse) supilti tešlą ir pašauti į šaltą orkaitę. Kepti pusantros valandos naudojant „vėjelio“ funkciją. Reikalinga 165 laipsnių temperatūra.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.