Ar tikrai kalbėjimas telefonu prie vairo yra pavojingas?

Ar tikrai kalbėjimas telefonu prie vairo yra pavojingas?

Kone 20 metų įvairūs tyrėjai, įstaigos ir organizacijos įrodinėjo mobiliųjų telefonų naudojimo prie vairo pavojų eismo saugumui. Dabar atėjo eilė išgirsti ir priešininkų argumentus.

Paskutiniai bendro Carnegie Mellon universiteto (JAV) ir Londono ekonomikos ir politinių mokslų mokyklos (Didžioji Britanija) tyrimo rezultatai byloja, kad rizika pakliūti į avariją kalbant mobiliuoju telefonu gali būti perdėta.

Ankstesni tyrimai bylojo, jog telefono naudojimas prie vairo tikimybę pakliūti į avariją padidina kelis kartus - kaip ir neleistinas alkoholio kiekis. Tačiau naujausias tyrimas paprasčiausiai neaptiko ryšio tarp pokalbių mobiliaisiais telefonais ir eismo įvykių.

Mokslininkai palygino pagrindinių operatorių duomenis apie skambučių kiekį devyniose JAV valstijose ir avarijų statistiką 2002-2005 metais. Tuo periodu visi operatoriai nuo 21 val. neapmokestindavo skambučių.

Nustatyta, kad skambučių kiekis "nemokamomis" valandomis padidėdavo 7 proc. Po to apdoroti duomenys apie 8 mln. eismo įvykių palyginus jų kiekį iki ir po 21 val. Paaiškėjo, jog avarijų padidėjimo po devintos valandos vakaro nebuvo, tad darytina išvada, kad jos ir mobiliųjų telefonų naudojimas nėra susijęs.

"Mobiliojo telefono naudojimas prie vairo gali blaškyti dėmesį, bet tai nereiškia didesnės avarijos rizikos", - paprastą išvadą padarė Sorabas Bargava (Saurabh Bhargava), Carnegie Mellono universiteto Dietricho humanitarinių ir socialinių mokslų koledžo docentas.

Maža to - išanalizavus mobiliųjų telefonų naudojimą prie vairo draudžiančių įstatymų pasekmes nustatyta, kad tokie draudimai neturėjo jokios įtakos avarijų skaičiui. Tokią pačią išvadą anksčiau buvo padaręs ir JAV Saugaus eismo draudimo institutas (IIHS).

Tyrimo autoriai konstatuoja, kad "vairuotojai dėmesio atitraukimo skambučiu faktorių gali kompensuoti atsakingesniu vairavimu arba nuspręsdami, kada jiems saugiausia kalbėtis."

Pasak S. Bargavos, naujausia studija turėtų padėti peržiūrėti išankstinius įsitikinimus, esą kalbėjimas mobiliuoju telefonu vairuojant yra toks pavojingas, kaip apie jį plačiai manoma.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder