Automobilių kokybė: varikliai gerėja, multimedija nuvilia

Automobilių kokybė: varikliai gerėja, multimedija nuvilia

Jau kelerius metus iš eilės amerikiečiams klausimų dėl automobilių kokybės nekyla - patikimiausiai jiems tarnauja "Lexus" modeliai. Kol kas ši tendencija nesikeičia, nors prabangiems japoniškiems automobiliams į nugarą ima kvėpuoti "Porsche".

Jau 27 metus rinkodaros kompanijos "J. D. Power" JAV sudaromame modelių patikimumo reitinge šiemet sensacijų nėra - jau penktus metus iš eilės 1-ąją vietą užima "Lexus" markė.

Tiesa, pažymėtina, kad jos modelių kokybė krenta - pernai "Lexus" nugalėjo su 89 gedimais šimtui automobiliui, dabar šis skaičius - jau 95 gedimai.

Tokia tendencija pasakytina ir apie daugumą kitų gamintojų. Štai praėjusiame reitinge 5-10 vietas užėmusių markių modeliai turėjo 116-123 gedimus, dabartiniame - jau po 120-132 gedimus.

Išimtis - tik "Porsche", iš 6-osios vietos pernai peršokusi į 2-ąją šiemet (atitinkamai - 116 ir 97 gedimai) bei "Buick" (2-oji vieta pernai ir 3-ioji šiemet, atitinkamai 100 ir 106 gedimai).

Beje, prieš penkerius metus būtent "Porsche" modelius savo kokybe ir aplenkė leksusai - 2011-ųjų reitingą dar buvo laimėjusi vokiečių sportinių modelių gamintojas.

Apskritai pernykščio reitingo vidurkis buvo 147 gedimai šimtui automobilių, šiųmetinio - jau 152.

Paskutinis "J. D. Power" reitingas sudarytas apklausus 33,6 tūkst. JAV vairuotojų, turinčių trejų metų senumo automobilius. Jų paprašyta prisiminti, kiek kartų ir su kokiomis savo mašinos problemomis jie susidūrė per pastaruosius 12 metų. Iš viso nustatyta 177 populiariausi gedimai, ir reitinge skaičiuotas vidutinis jų kiekis, tenkantis 100 kiekvienos markės automobilių.

Šiemet dešimtuke geriausiųjų atsirado GMC, "Acura" bei "Ram" markės, o iš jo iškrito "Cadillac" (pernai - 4-a vieta, šiemet - 15-a), "Mercedes-Benz" (atitinkamai 8-a ir 12-a vieta) bei "Scion" (9-a ir 24-a vieta).

Konstatuota, kad labiausiai genda "Smart", "Ford" ir "Dodge" markių modeliai (atitinkamai 199, 204 bei 208 gedimai šimtui automobilių).

Be to, vertinti ir konkretūs modeliai. Iš 19-os skirtingų kategorijų net aštuoniose patikimiausiais pripažinti "General Motors" pagaminti modeliai, šešiose - "Toyota" produkcija. Panaši tendencija buvo ir pernai.

Taigi tarp miesto modelių mažiausiai gedimų turėjo "Fiat 500", mažų automobilių klasėje - "Honda Fit", kompaktinių - "Buick Verano", kompaktinių sportinių - "Mini Cooper", kompaktinių "premium" klasės - "Lexus ES".

Tarp vidutinio dydžio modelių rečiausiai lūžta "Chevrolet Malibu", tarp sportinių vidutinio dydžio - "Chevrolet Camaro", vidutinio dydžio "premium" klasės - "Lexus GS".

Kokybiškiausiu tarp didelių modelių pripažintas "Buick LaCrosse", tarp kompaktinių minivenų - "Toyota Prius V", minivenų - "Toyota Sienna", tarp mažų visureigių - "Buick Encore", tarp kompaktinių visureigių - "Chevrolet Equinox", tarp kompaktinių "premium" visureigių - "Mercedes-Benz GLK".

"Nissan Murano" - kokybiškiausias vidutinio dydžio visureigis, "Lexus GX" - vidutinio dydžio "premium" visureigis, "GMC Yukon" - patikimiausias didysis visureigis, "Toyota Tundra" - geriausias mažasis pikapas, "Chevrolet Silverado" - didysis pikapas.

Pažymėta, kad net 20 proc., palyginti su praėjusiais metais, padaugėjo skundų dėl multimedijos sistemų. 53 proc. apklaustųjų teigė patyrę problemų dėl mobiliųjų prietaisų prijungimo per "Bluetooth" protokolą. Be to, 67 proc. skundėsi netinkama balso atpažinimo sistemos veikla.

"J. D. Power" ekspertai pastebėjo, jog tai nekelia pasitikėjimo nei automobilių pramone apskritai, nei ateityje jos gaminti žadamais bepiločiais automobiliais - esą kaip gali nekelti nepasitikėjimo autonominiai modeliai, jei ir daug paprastesnė dabartinė technika nesusitvarko su kur kas lengvesnio masto uždaviniais.

O štai vidutinis variklio ar transmisijos gedimų skaičius per metus sumažėjo nuo 26 iki 24.

INFORMACIJA

2016 m. "J. D. Power" sudarytas patikimiausių markių dešimtukas
(Vieta, Markė, Gedimų skaičius 100 automobilių)

1. "Lexus" 95
2. "Porsche" 97
3. "Buick" 106
4. Toyota" 113
5. GMC 120
6. "Chevrolet" 125
7. "Honda" 126
8. "Acura" 129
9. "Ram" 129
10. "Lincoln" 132

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder