Automobilių pramonei - siūlymas jungtis

Automobilių pramonei - siūlymas jungtis

Jeigu visa pasaulio automobilių pramonė pradėtų naudoti unifikuotą platformą ir variklius, o gamyba vyktų bendrose gamyklose, kompanijos sutaupytų milijardus dolerių. Taip teigia koncernas "Fiat Chrysler Automobiles" (FCA), paskelbęs ataskaitą apie panašaus žingsnio pranašumus.

25 puslapius apimančioje FCA ataskaitoje apie galimą automobilių pramonės globalizaciją ir unifikavimą teigiama, jog suvienyti jėgas apsimokėtų ne tik gamybos, bet ir inžinerijos bei naujų technologijų vystymo srityse.

Analitikai ėmė spėlioti - kas tai: FCA silpnumo prisipažinimas ar sąmoningas žingsnis nuo rinkos ekonomikos pagrindų? Šiaip ar taip, italų ir amerikiečių koncerno pateikti skaičiai ir išvados yra gana įdomūs.

Studijos autoriai tipišką vieno automobilio modelio kūrimo biudžetą išskirstė į atskiras dalis. Paaiškėjo, jog pati mašina kainuoja apie 40 proc. visų išlaidų, tiek pat sudaro gamybos įrangos kaštai. Dar 15 proc. tenka variklio kaštams, o viskam kitam - likę 5 proc.

Svarbiausia, FCA atstovų teigimu, 40-50 proc. visų išlaidų yra "nematomos" vartotojams, ir jas reikėtų padalinti tarp didžiausių automobilių pramonės koncernų. Kitaip sakant, visiems naudoti unifikuotas platformas, variklius, transmisijas ir netgi bendrai naudoti pačias gamyklas.

To pasekmė - milijardai sutaupytų dolerių.

Studijoje pavyzdžiu nurodoma mobiliųjų telefonų gamyba - šioje srityje jau seniai praktikuojamas bendrų procesorių ir programinės įrangos naudojimas, o patys prietaisai neretai gaminami "pašalinių", vadinamųjų kontraktinių įmonių. Šiuo atveju neunifikuotas lieka tik dizainas.

Tiesa pasakius, šiuolaikinėje pramonėje jau yra panašaus bendradarbiavimo užuomazgos, nors ir nedideliu mastu, dažniausiai - tos pačios grupės "Volkswagen", "Toyota", General Motors", "Ford", "Hyundai Kia" ir pan.) viduje.

Beje, lyg apsidrausdami, FCA koncerno atstovai pareiškė, jog ši jų studija - ne signalas apie kompanijos pardavimą arba kritinį naujo susijungimo su konkurentais poreikį, o tik informacija apmąstymui...

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder