Dviračių mėgėjai prašo atšaukti reikalavimą dėvėti ryškiaspalvę liemenę

Dviračių mėgėjai prašo atšaukti reikalavimą dėvėti ryškiaspalvę liemenę

Trisdešimt keturios Lietuvos nevyriausybinės organizacijos, dviratininkų klubai ir dviračių mėgėjų komandos prašo atšaukti nuo liepos 1 dienos įsigaliosiančią Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisą dėl reikalavimų dviračių vairuotojams važiuojant šviesiuoju paros metu dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje degančiu baltos šviesos žibintu, o gale - raudonos šviesos žibintu.

Tokį prašymą organizacijos išsiuntė Seimo Teisės ir teisėtvarkos bei Žmogaus teisių komitetams.

Nevyriausybinės organizacijos, dviratininkų klubai ir dviračių mėgėjų komandos siūlo palikti šiuo metu galiojančias Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo nuostatas, kurios, jų manymu, visiškai užtikrina saugaus eismo reikalavimus ir atitinka Europos šalių praktiką, kai dviračio šviesos yra privalomos tamsiu paros metu arba esant blogam matomumui.

Piliečiai teigia, kad "šią prieštaringą įstatymo pataisą "prastūmė" vienas žmogus - ponas Stasys Brundza", o jai prieštarauja didžiulė Lietuvos dviratininkų ir nevyriausybinių organizacijų bendruomenė, į kurios nuomonę, raštus ir prašymus nebuvo atsižvelgta.

Todėl šią pataisą jie vertina kaip grubų žmogaus teisių pažeidimą dėl nelogiškos ir nepagrįstos įstatyminės prievartos eiliniams piliečiams dėvėti nustatyto pavyzdžio drabužius ir naudoti dviračio šviesas dieną.

Naudoti dviračio žibintus dieną, kurie yra daug kartų silpnesni nei automobilio žibintai, be to, nėra jų techninio reglamentavimo bei kontrolės, yra techniškai, teisiškai ir eismo saugumo požiūriu nepagrįstas ir neproporcingas reikalavimas, teigia besikreipiantieji.

Šiuo metu įstatymas nedraudžia dviratininkams savo nuožiūra naudoti žibintų šviesas dieną, jei jie mano esant tai reikalinga. Atsižvelgiant į tai, kad naujas reglamentavimas ribos asmenų teisę pasirinkti sau tinkamą aprangą, ekologiškos ir visiems prieinamos transporto priemonės naudojimo patrauklumas sumažės.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder