Dviratininkus ragino būti šalmuotus

Dviratininkus ragino būti šalmuotus

Pajūrio kurortai ir ypatingai gamtos grožiu pasižyminti Neringa bei Nida kasmet vasaros sezono metu sutraukia nemažai dviračių mėgėjų iš visos Lietuvos ir užsienio. Dalis jų yra įsitikinę, kad lėtesne vaga tekantis kurorto gyvenimas, ne toks intensyvus nei didmiesčiuose eismas leidžia prie dviračio vairo jaustis visiškai saugiai. Deja, net ir tokiame ramiame Lietuvos kampelyje kaip Nida nelaimių dviratininkams pasitaiko ne taip jau retai, o jų metu patiriami sužalojimai dažnai būna ne iš lengvųjų. Siekdami atkreipti poilsiautojų ir vietos gyventojų dėmesį į važiavimo dviračiu pavojus ir galimybes jų išvengti Lietuvos kelių policijos tarnyba trečiadienį Nidoje surengė draugišką reidą. Ši akcija inicijuota Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje ir rengiama kartu su Lietuvos kelių policijos tarnyba.

Policijos reido metu buvo stabdomi be šalmų važiuojantys dviratininkai, jiems primenama kelių eismo taisyklėse esanti rekomendacija dėvėti šalmą ir būtinybė imtis kitų atsargumo priemonių. Šalmus dėvintiems dviratininkams pareigūnai dėkojo, kad šie mėgaudamiesi vasariškomis pramogomis nepamiršta saugumo ir tikrino, ar jų šalmai prisegti teisingai.

„Kartais toks, galbūt atrodytų, neesminis dalykas kaip šalmas gali ne tik apsaugoti nuo sugadintų atostogų, bet ir išgelbėti gyvybę. Gyventojai neturėtų būti suklaidinti kurorto ramybės ir idilės – čia netrūksta ne tik važinėjančių automobilių, bet ir gausu kitų dviratininkų, su kuriais taip pat kyla rizika susidurti ir patirti rimtų traumų“, – sako Lietuvos kelių policijos tarnybos vadovas Vytautas Grašys.

Policijos atstovas pasidžiaugė, kad už atsakingą požiūrį ir rūpinimąsi savo saugumu Nidoje trečiadienį teko pagirti gana nemažai dviratininkų, o apsaugomis vis dažniau pasirūpina ne tik iš užsienio atvykstantys poilsiautojai.

„Suprantama, kad daugeliui važiuojant dviračiu, ypatingai pajūryje, galbūt norisi justi vėjo plaikstomus plaukus, savotišką laisvės jausmą, tačiau vargu, ar dėl tokio malonumo verta rizikuoti savo saugumu. Atostogų metu žmonės yra linkę labiau atsipalaiduoti, pamiršti visus rūpesčius, o kartu neretai ir savisaugos pojūtį. Tai dažnai lemia skaudžias nelaimes“, – sako Saulius Jokubaitis, „ERGO Insurance SE“ Lietuvoje generalinis direktorius.

Anot S. Jokubaičio, kurortuose dviračius populiaru nuomotis, tačiau tai darydami gyventojai dar retai nuomotojo paprašo ir šalmo ar kitų apsaugos priemonių. Neretai pasirūpinama, kad tokią apsaugą turėtų vaikai, o tėvai mano, kad patys dviračiu važiuoti moka puikiai, todėl jiems nieko nenutiks. Vis tik, draudimo bendrovės Lietuvoje generalinio direktoriaus įsitikinimu, nelaimės neaplenkia net ir labiausiai patyrusių dviratininkų, o nuo netikėtumų nėra apsaugotas nei vienas eismo dalyvis.

Policija ir draudikai primena, kad važinėjant dviračiais kurortuose ir poilsinėse zonos galioja lygiai tokie patys kelių eismo taisyklių reikalavimai ir rekomendacijos, kaip ir kitose vietovėse. Dviratininkai, jei yra galimybė, privalo važiuoti dviračių taku, jų dviračiai privalo būti techniškai tvarkingi, turėti gale pritvirtintą raudonos spalvos atšvaitą ar žibintą, iš abiejų transporto priemonės pusių privalo būti pritaisyti oranžinės spalvos atšvaitai. Važiuojant keliu privalu dėvėti ryškiaspalvę šviesą atspindinčią liemenę arba įsijungti baltos spalvos žibintą priekyje ir raudos spalvos gale. Važiuojant tamsiu paros metu ar esant blogoms oro sąlygoms reikalaujama ir dėvėti šviesą atspindinčią liemenę, ir įsijungti žibintus.

Šalmus dėvėti privalo visi keliu važiuojantys nepilnamečiai dviratininkai ir jaunesni nei 18 metų amžiaus keleiviai. Visiems kitiems dviratininkams šalmus dėvėti rekomenduojama. Taip pat pabrėžiama, kad visuomet svarbu dviračiu važiuoti atsargiai, nesiblaškant ir koncentruojat dėmesį į kelią ir įvykius jame.

Policijos ir draudimo bendrovės akcija, kurios metu vykdomi dėmesį į dviratininkų saugumą atkreipiantys reidai, nuo liepos 14 d. vyksta visoje Lietuvoje. Ji bus tęsiama iki pat didžiausio šalyje dviračių entuziastams skirto renginio „Velomaratonas“ pradžios rugpjūčio 21 d.

Šiemet Lietuvoje eismo įvykiuose nukentėjo daugiau kaip 120 dviratininkų, penki neteko gyvybės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder