Galiojantis draudimas nebūtinai galioja

Galiojantis draudimas nebūtinai galioja

Iš pažiūros galiojantis privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo polisas toks bus nebūtinai - galimybė susimokėti už draudimo apsaugą ne iškart kai kuriuos vairuotojus sugundo tai "pamiršti" ir pataupyti.

Taip kai kurie vairuotojai tikisi išvengti ir baudos už važinėjimą be draudimo - automobilį sustabdę policijos pareigūnai ne visada puola tikrinti poliso galiojimo duomenų bazėje, nors skolininkui draudimo apsauga nutraukiama.

Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininko Alvydo Katkausko, duomenų bazėje poliso galiojimas visada tikrinamas rašant protokolą, eismo įvykio metu, taip pat turint žinių, kad draudimas gali būti negaliojantis.

Pamiršusiems polisą namie gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 40 litų, o visai neapdraudusiems savo atsakomybės vairuotojams kišenė gali suplonėti 80-120 litų. Minėto biuro duomenimis, šiemet per 10 mėnesių už važinėjimą neapsidraudus jau nubausta per 900 vairuotojų.

Vis dėlto važinėjantiesiems be draudimo apsaugos, sukėlusiems eismo įvykį, taupymo pasekmės gali kur kas labiau kirsti per kišenę nei administracinė nuobauda.

Pamiršta pervesti pinigus

Pasak draudimo bendrovės "ERGO Lietuva" Civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo skyriaus vadovo Rimvydo Pociaus, pagal įstatymus draudimo sutartis gali būti sudaroma mažiausiai vieneriems metams. Bet sumokėti iškart nebūtina - jeigu vairuotojas pageidauja, už draudimo apsaugą jis atsiskaityti gali per kelis kartus. Anot R. Pociaus, sumokėjęs dalį įmokos klientas gauna draudimo polisą, kuriame būna nurodyta, iki kada jis galioja.

"Taigi vertinant, ar vairuotojo civilinės atsakomybės draudimas vis dar galioja, reikėtų atkreipti dėmesį ne į draudimo sutartyje, o draudimo polise pažymėtą datą, nes jos gali skirtis. Būtent draudimo poliso visuomet prašo ir policijos pareigūnai, ir "Regitra" ar kitos institucijos", - aiškina R. Pocius, tačiau priduria, jog gali pasitaikyti atvejų, kai draudimo polise yra nurodyta dar nepraėjusi galiojimo data, bet realiai draudimo apsaugos vairuotojas neturi.

Taip gali atsitikti, pavyzdžiui, jeigu vairuotojas už draudimą metinę įmoką pageidauja apmokėti ne iškart grynaisiais pinigais, o banko pavedimu. Jeigu jis, gavęs draudimo sutartį ir polisą, pavedimą padaryti pamiršta arba persigalvoja, draudimo apsauga netenka galios.

"Deja, bet pagal įstatymus tokią sutartį draudimo bendrovė turi galimybę nutraukti tik po mėnesio, išsiuntusi klientui raštišką įspėjimą. Jeigu toks vairuotojas sukelia eismo įvykį, nesvarbu, kad vairuotojas draudimo įmokos nesumokėjo, nukentėjusiajam žalą vis tiek atlygina draudimo bendrovė. Įstatymo nuostatos apibrėžia, kad nukentėjusiojo interesai būtų visuomet apginti", - sakė R. Pocius.

Anot jo, vėliau draudikas turi teisę reikalauti žalos atlyginimo iš įsipareigojimus sulaužiusio kaltininko. Tokiais atvejais draudimo bendrovės tampa savotiškais kreditoriais, kurie, gindami nukentėjusiojo interesus, kuriam laikui finansuoja įvykio kaltininkus.

Bendrovės "Lietuvos draudimas" atstovės ryšiams su visuomene Ernestos Dapkienės teigimu, anksčiau nesusimokėjęs už draudimą vairuotojas turėdavo sugrąžinti ir polisą, tačiau dabar, kai galima mokėti internetu bei polisą atsispausdinti patiems, situaciją kontroliuoti draudikams tapo pernelyg sudėtinga. Tačiau draudimo galiojimą pareigūnai visada gali patikrinti duomenų bazėse.

Kai vairuotojas neturi jokios galiojančios draudimo sutarties, nukentėjusiems vairuotojams žalą atlygina Transporto priemonių draudikų biuras.

Klausia dėl stažo

Atvejų, kai sukėlus avariją nuostolius teks atlyginti pačiam vairuotojui, esama ir daugiau, ne tik važinėjimas neapsidraudus.

Pasak R. Pociaus, draudimo bendrovės gali susigrąžinti išmokas tuomet, kai įvykio kaltininkas automobilį vairavo neblaivus, apsvaigęs nuo narkotinių ar kitų svaigiųjų medžiagų, kai žalą padarė tyčia arba pasišalino iš įvykio vietos, vairavo techniškai netvarkingą automobilį ar žalą sukėlė vairuodamas tokią transporto priemonę, kurią naudoti draudžia teisės aktai, o eismo įvykis įvyko būtent dėl šios priežasties ir t. t.

Vis dėlto, anot jo, bene dažniausiai kylantis klausimas yra dėl draudimo galiojimo, kai automobilį vairuoja asmuo, kurio vairavimo stažas trumpesnis nei apdraudusiojo automobilį.

"Jeigu vairuotojas, siekdamas mažesnės draudimo kainos, į draudimo sutartį įtraukia tam tikrus rizikos apribojimus, pavyzdžiui, kad automobilį vairuos asmuo, turintis ne mažesnį nei 10 metų vairavimo stažą, tuomet šių sąlygų jis laikytis ir privalo. Jeigu automobilį vairuotų tokio vairavimo stažo neturintis vairuotojas, ir jis sukeltų eismo įvykį, draudimo bendrovė nukentėjusiajam žalą atlygintų, tačiau ji turėtų teisę reikalauti, kad iki 50 procentų išmokėtos draudimo išmokos kompensuotų įvykio kaltininkas", - sakė jis.

R. Pocius taip pat atkreipia dėmesį, kad automobilį įsigijęs žmogus, gavęs ankstesnio savininko draudimą, nedelsdamas turėtų kreiptis į draudimo bendrovę ir patikrinti, ar draudimo apsauga galioja, ir ar joje nėra numatyti kokie nors rizikos apribojimai. Savo vardu sutartį reikia persirašyti per 15 dienų.

"Tačiau jeigu per tą laikotarpį jis sukelia eismo įvykį ir vėliau paaiškėja, kad draudimo polisas negalioja arba jame buvo numatyta išlygų, draudimo bendrovė, atlyginusi žalą nukentėjusiajam, nuostolių atlyginimo turės pareikalauti iš kaltininko", - pabrėžia R. Pocius.

"Pareigos atlyginti žalą neišvengs"

Algimantas KRIŽINAUSKAS, Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuro direktorius

Žala nukentėjusiajam bus atlyginta nepriklausomai nuo to, ar kaltininko draudimo polisas eismo įvykio dieną galiojo, ar ne. Tai yra ne nukentėjusiojo problema, o avarijos kaltininko. Visa transporto priemonių civilinės atsakomybės privalomojo draudimo sistema yra orientuota į nukentėjusiojo interesų gynimą. Jeigu kaltininkas turės galiojantį draudimo polisą, tai tokiu atveju jo padarytą žalą atlygins jį apdraudusi draudimo bendrovė, o jeigu kaltininkas nebuvo apsidraudęs, tai tokiu atveju jo padarytą žalą nukentėjusiam vis tiek atlygins Transporto priemonių draudikų biuras, tiksliau biuro vardu bet kuri draudimo bendrovė - biuro narė, o vėliau biuras visą išmokėtą draudimo išmoką regreso tvarka išsieškos iš neapsidraudusio kaltininko. Tai tikrai skaudesnės pasekmės negu administracinė bauda. Iš tikrųjų transporto priemonės valdytojas kartais gali išvengti administracinės nuobaudos, jeigu policijos pareigūnams parodys nutrauktą draudimo dokumentą, tačiau niekaip negalės išvengti pareigos atlyginti visą padarytą žalą, jeigu eismo įvykio metu jo draudimas negaliojo. Visa reali informacija apie transporto priemonių draudimą, taip pat ir apie sutarčių nutraukimus, yra fiksuojama elektronine forma ir saugoma biuro duomenų bazėje.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder