Išmanusis laikrodis braunasi į vairuotojų gyvenimą

Išmanusis laikrodis braunasi į vairuotojų gyvenimą

Panašu, kad išmanusis pasaulis ir jo piliečiai turi dar vieną kultinį daiktą - išmanųjį "Apple Watch" laikrodį. Ir automobilių, ypač prabangesnių, gamintojai nenori atsilikti nuo šio žaisliuko mados.

Kone pirmoji apie "Apple Watch" integravimą į automobilio valdymo sistemą pranešė kompanija "Porsche". Jos inžinieriai suteikė galimybę vairuotojui distanciniu būdu laikrodžiu valdyti tam tikras mašinos funkcijas.

Pavyzdžiui, laikrodžiu galima nustatyti klimato kontrolės parametrus, uždaryti langus bei užrakinti dureles. Be to, "Apple Watch" padės vairuotojui surasti mašiną stovėjimo aikštelėje, patikrinti oro slėgį padangose ar baterijų įkrovimo lygį hibridiniuose "Porsche" modeliuose.

Kompanija pažymėjo, jog automobilis su laikrodžiu bus susietas per "iPhone" telefoną "Bluetooth" jungtimi. Tokį ryšio protokolą jau anksčiau užpatentavo patys "Apple" atstovai.

Beje, balandį "Porsche" tapo viena paskutiniųjų "Volkswagen" grupės įmonių, nusprendusių savo modeliuose montuoti "Apple CarPlay" multimedijos sistemas. Kitos šiam koncernui priklausančios markės dėl to buvo apsisprendusios jau anksčiau.

O su "Apple Watch" išėjo atvirkščiai - "Porsche" čia buvo pirmoji. Kiek vėliau ir "Volkswagen" markė pranešė optimizavusi savo mobilųjį priedą "Car-Net" dirbti su išmaniuoju laikrodžiu. Be visų galimybių, jau minėtų "Porsche" atveju, viena papildoma bus suteikta ir elektra varomų "e-Golf" modelių savininkams - jie galės distanciniu būdu paleisti elektromobilio akumuliatorių krovimą.

Tiesa, "Car-Net" sumontuota ne visuose folksvagenuose - šią sistemą turės tik kai kurių modifikacijų "Beetle", "Eos", "Jetta", "Passat", "Passat CC" ir "Tiguan" modeliai, taip pat visi 2015-ųjų laidos "golfai".

BMW taip pat pranešė sukūrusi specialų priedą, kuris padės kai kurias mašinos funkcijas valdyti per "Apple Watch". "i Remote" pavadintas įrenginys elektromobilio "BMW i3" ir hibridinio sportinio "i8" modelio savininkams leis pasitikrinti akumuliatorių būklę, patikrinti, ar uždarytos durelės bei bagažinė, perspės apie stabdžių skysčio trūkumą.

Kaip ir konkurentų atveju, "i Remote" leis iš anksto automobilio salone nustatyti norimą temperatūrą bei rasti mašiną didelėje stovėjimo aikštelėje ir parodyti kelią iki jo. Ir dar daugiau - jei žmogus nuspręs palikti mašiną ir kelionę tęsti visuomeniniu transportu, minėtas priedas supažindins jį su autobusų maršrutais.

Nepanoro atsilikti ir bavarų varžovai iš Štutgarto - "Mercedes-Benz" irgi pranešė sukūrusi "Apple Watch" skirtą priedą, pavadintą "MB Companion". Kol kas jis labiau skirtas navigacijos funkcijoms ir yra pritaikytas C bei S klasių modeliams su "Comand" multimedijos įranga.

Tačiau žadama, kad netrukus priedą bus galima naudoti ir kituose mersedesuose, o jo galimybės išsiplės - pavyzdžiui, per išmanųjį laikrodį bus galima sužinoti degalų likutį bake, su juo galimo nuvažiuoti atstumo dydį ar odometro parodymus. Be to, "MB Companion" žada užsirašinėti automobilio gedimų kodus - kad techninis aptarnavimas servise būtų paprastesnis.

Ir pagaliau "Volvo" vakar irgi paskelbė su kultiniu jau tapusiu laikrodžiu suderinę savo priedą "On Call", tad dabar šios markės modeliais važinėjantys žmonės per "Apple Watch" galės valdyti tam tikras mašinos funkcijas.

Priminsime, kad pasaulyje "protingojo laikrodžio" pardavimas prasidėjo balandžio 24-ąją.

Beje, šiomis dienomis dar kartą buvo prisiminti gandai, esą pati "Apple" kuria savo automobilį. Tai atsitiko kompanijos vyresniajam viceprezidentui Džefui Viljamsui (Jeff Williams) pareiškus, kad automobilis yra "tikriausias mobilusis įrenginys".

Prieš kelis mėnesius buvo pasirodžiusi informacija, esą šimtai "Apple" inžinierių darbuojasi prie visiškai naujo elektromobilio. Šių gandų kompanija iki šiol oficialiai nei paneigė, nei patvirtino.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder