Motociklininkų šalmai įgauna "proto"

Motociklininkų šalmai įgauna "proto"

Ir tikrai - kaip motociklų bei jų vairuotojams skirtų aksesuarų gamintojai galėjo pramiegoti. Juk šiais laikais, kai viskas aplinkui tampa išmanu ir tik žingsnio betrūksta iki išmaniojo tualetinio popieriaus išradimo, motociklininkai irgi turi naudotis to išmanumo vaisiais.

Klaidą bando taisyti BMW inžinieriai, dirbantys šios kompanijos motociklų padalinyje. Jie pademonstravo naujos kartos šalmą, galintį pasigirti projekciniu ekranu, kuriame rodoma informacija, dubliuojanti prietaisų skydelio rodmenis.

Maža to - ekranas paryškina kelio ženklus ir perspėja motociklininką apie įvairius pavojus kelyje.

Pirmieji šį šalmą sausio pradžioje pamatė elektronikos parodos CES, įvykusios Las Vegase, (JAV) lankytojai. Tarp funkcijų, kurias mato motociklo vairuotojas - realus judėjimo greitis ir maksimalus greitis, leistinas kelio atkarpoje, kuria dabar jis važiuoja, taip pat pasirinkta pavara, slėgis padangose, tepalo lygis, kuro kiekis.

Be to, motociklininkas mato ir įvairius perspėjimus, gaunamus naudojant transporto priemonių tarpusavio bendravimo sistemą V2V ("Vehicle to Vehicle"). Taip pat šalme sumontuoti garsiakalbiai ir priekį bei galą stebinčios vaizdo kameros. Jos taps savotiška alternatyva galinio vaizdo veidrodėliui.

Projekcinis ekranas valdomas pultu kairiojoje vairo pusėje, ir tai leis motociklo vairuotojui neatitraukti rankų nuo vairo. O pats šalmas bus maitinamas nuimamais akumuliatoriais, kurių įkrovimo užteks 5 valandoms nepertraukiamos veiklos.

Pranešama, kad serijiniu būdu šis šalmas bus pradėtas gaminti per artimiausius kelerius metus, bet ne anksčiau nei 2017 m.

Vis dėlto teisybės dėlei reikia pažymėti, kad BMW nebus pionieriai šalmų išmanumo srityje. Amerikiečių kompanija "Skully" jau priima užsakymus savo šalmui su HUD ("Heads-up display") technologijos ekranu. Jų kaina siekia 1 499 dolerius, ir žadama, kad pirmieji moto šalmai pirkėjus pasieks jau šių metų vasarą.

Iki metų pabaigos savo klientus žada nudžiuginti ir JAV "Bell Powersports" firma, išleidusi naują šalmą "360Fly" su viduje įmontuota 360 laipsnių kamera. Šalmai bus dviejų tipų - atviras, skirtas paprastiems keliams, ir uždaras - motokroso trasai.

Pranešama, kad prijungus "Micro-HDMI" bloką vaizdai iš kameros gali būti transliuojami "on-line" režimu HD formatu "Bluetooth" arba "Wi-Fi" protokolais. Be to, kamera turi GPS sensorių, taip pat aukščio matuoklį ir spidometrą, o tai leidžia fiksuoti važiavimo parametrus. Be visa kita, gamintojas skelbia, kad kamera gali atpažinti vairuotojo regėjimo laukui nematomus pavojingus objektus ir apie juos perspėti, bet kaip tai vyks, nedetalizuoja.

Beje, teigiama, kad ypatingo populiarumo tokie 600 dolerių kainuosiantys "360Fly" šalmai turėtų susilaukti Australijos Naujojo Pietų Velso ir Viktorijos valstijose, kur ant šalmų draudžiama tvirtinti pašalinius objektus.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder