Papildomi mokymai pradedantiesiems vairuotojams - tik nuo kitų metų

Papildomi mokymai pradedantiesiems vairuotojams - tik nuo kitų metų

Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisų projektą, kuriuo nustatyta, kad papildomas mokymas pradedantiesiems vairuotojams bus taikomas nuo 2013 m. sausio 1 d.; pradedantys vairuotojai nuo 2012 m. balandžio 1 d. galės pasikeisti 2 metus galiojantį vairuotojo pažymėjimą į galiojantį 10 metų vairuotojo pažymėjimą be papildomo mokymo.

Šiuo metu galiojančiame įstatyme įtvirtinta nuostata, kad pradedantiesiems vairuotojams išduodami laikini vairuotojo pažymėjimai, kurie po dvejų metų keičiami į 10 metų galiojančius vairuotojo pažymėjimus tik užbaigus papildomus vairuotojų mokymus praktinio vairavimo mokymo centruose, nepriklausomai nuo to, ar jie pažeidė Kelių eismo taisyklių reikalavimus, ar ne. Įstatyme nustatyta, kad minėti centrai turėtų pradėti veikti nuo 2012 m., tačiau šiuo metu jų dar nėra nė vieno.

Pritardami pataisai Seimo nariai abejojo tokių mokymų reikalingumu.

"Tokių pasitobulinimų išvis nereikėtų. Man tikrai yra protu nesuvokiama, kada jauną žmogų, nepadariusį jokio pažeidimo, mes vėl verčiame, neva, dar pasitobulinti, ar per naują laikyti. Tai kam tada jie laiko egzaminus? Jokio teisinio pagrindo nėra", – sakė seimūnas Remigijus Žemaitaitis.

"Džiaugiamės, kad operatyviai buvo priimtas logiškas sprendimas ir drausmingiems vairuotojams nereikės tuštinti savo kišenių bei gaišti laiko lankant privalomus papildomus mokymus. Sprendimas nukelti terminą į 2013 metų pradžią – laikinas. Tikimės, kad Seimas iki šių metų pabaigos ras racionalią išeitį ir atsižvelgs į Susisiekimo ministerijos anksčiau jau ne kartą teiktas pastabas dėl įstatymo pataisų", – teigė Algis Kašėta.

Projektas priimtas 88 Seimo nariams balsavus už ir 1 susilaikius.

Pagal Susisiekimo ministerijos projektą, papildomus mokymus siūloma rengti tik tais atvejais, kai vairuotojai per pirmuosius dvejus metus pažeidžia kelių eismo taisykles.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder