Pirmojo sniego dieną – 80 proc. daugiau avarijų

Pirmojo sniego dieną – 80 proc. daugiau avarijų

Besikeičiantys orai ir numatomas sniegas bei plikledis įprastai atneša ir padidėjusią riziką vairuotojams. Iškritus pirmajam sniegui bei atsiradus slidžiai kelio dangai avarijų skaičius šokteli net iki 80 proc., pastebi draudimo bendrovė "Lietuvos draudimas". Prognozuojama, kad šiemet tokios avaringos dienos bus šį savaitgalį.

Bendrovės žalų statistika rodo, kad kasmet vairuotojams pirmasis sniegas ar plikledis būna sunkių išbandymų diena, todėl ji dažniausiai yra pažymėta ženkliai didesniu nei vidutinis avarijų skaičiumi. Vėliau vairuotojai pripranta prie "naujų" eismo ir vairavimo sąlygų ir avarijų skaičius grįžta į įprastinį lygį.

"Įprastą žiemos dieną užregistruojame 250–300 pranešimų dėl avarijų, tuo tarpu pernai gruodžio 6-ąją, kai labai gausiai pasnigo, mūsų klientai pranešė apie beveik 550 eismo įvykių per dieną. Skaičiuojame, kad tokiomis pirmojo sniego ar plikledžio dienomis dėl eismo įvykiuose patirtų nuostolių klientams per vieną dieną atlyginame apie 1,5 milijono litų nuostolių", – sako Artūras Juodeikis, "Lietuvos draudimo" Žalų departamento direktorius.

Draudikų duomenimis, apskritai žiemą, jei yra sniego, eismo įvykių skaičius būna tik keliais procentais didesnis nei vasarą, o jei sniego nėra – tuomet jų ir mažiau nei vasarą, nes keliuose važinėja mažiau eismo dalyvių. Tačiau žiemą vidutinė žala, patiriama avarijos metu, yra penktadaliu didesnė nei vasarą – praėjusią žiemą vidutinė vieno eismo įvykio žala siekė 2600 litų.

Kaip geriausiai pasiruošti slidiems keliams ir prastoms oro sąlygoms? Anot A. Juodeikio, vairuotojams geriausiai pradėti nuo tinkamų padangų įsigijimo.

"Svarbu, kad vairuotojai ne tik būtų tikri dėl automobilio techninės būklės, bet ir naudotų kokybiškas žiemines padangas. Naujausiais duomenimis, avarijų, kurias sukėlė automobiliai su vasarinėmis padangomis, neužfiksuota. Tam įtakos galėjo turėti ne tik susirūpinimas savo saugumu, bet ir nauja tvarka, kuomet policijos pareigūnai, sustabdę automobilį su vasarinėmis padangomis, gali patys atimti privalomosios techninės apžiūros taloną", – aiškino įmonės atstovas.

Pasak draudimo žalų eksperto, per šiltąjį sezoną vairuotojai įpranta prie gerų oro sąlygų, todėl staiga iškritęs sniegas, prastesnis matomumas bei slidesnė kelio danga daugeliui vairuotojų tampa išbandymu.

"Vakar daugelyje Lietuvos vietų iškritęs sniegas ir šlapdriba nesukėlė avarijų lavinos: nors sulaukėme šiek tiek daugiau pranešimų, jų visuomet pagausėja esant prastesnėms oro sąlygoms, lyjant. Vis tik gyventojams šios pirmosios snaigės buvo mandagus gamtos signalas, kad jie jau turi būti pasiruošę ir nusiteikę rimtesniems žiemos išbandymams kelyje", – sakė A. Juodeikis.

Draudimo bendrovės duomenys rodo, kad daugiausiai eismo įvykių registruojama pirmadieniais ir penktadieniais – šiomis dienomis jų būna maždaug 25 proc. daugiau nei savaitės vidurkis. Daugiausiai nuostolių atneša avarijos, kurios įvyksta penktadieniais – tądien patiriama žala maždaug penktadaliu didesnė nei vidutinė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder