Algirdas Šemeta nusiteikęs iš ES finansų šešėlio ištraukti 3 trln. eurų

Algirdas Šemeta nusiteikęs iš ES finansų šešėlio ištraukti 3 trln. eurų

ES narės turėtų "susilaikyti" nuo dvišalių sandorių dėl savo piliečių laikomų Šveicarijos banko sąskaitų apmokestinimo, laiške ES pirmininkaujančiai Danijai pirmadienį rašė už mokesčius ir muitų sąjungą, auditą ir kovą su sukčiavimu atsakingas Europos Komisijos narys Algirdas Šemeta, praneša "EUobserver".

Šis laiškas pasirodė netrukus po to, kai buvo pasirašytos Vokietijos ir Didžiosios Britanijos sutartys su Šveicarija mokesčių ir finansų rinkų srityje.

"Nors ES narės nevaržomai gali sudaryti tarptautines sutartis, tiek dvišales, tiek daugiašales, į tokias sutartis neturėtų būti įtraukti aspektai, sutampantys tose srityse, kuriose ES yra taikanti arba numačiusi bendrų veiksmų", - rašė A. Šemeta.

Ilgai atidedamas ES santaupų įstatymo, kurį vis dar blokuoja Austrija ir Liuksemburgas, peržiūrėjimas išplėstų informacijos atskleidimo reikalavimus, keliamus bankų sąskaitoms, kurias laiko ES piliečiai užsienyje. Pavyzdžiui, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos piliečiai sugrįžę namo nemoka mokesčių už Šveicarijoje laikomas sąskaitas.

"Šiame kontekste ES narės turėtų susilaikyti nuo derybų su Šveicarija ar bet kuria kita trečia šalimi, taip pat nuo sutarčių pasirašymo ar ratifikavimo tiek, kiek tai susiję su aspektais, reguliuojamais ES lygmenyje", - teigiama laiške.

Vokietija ir Didžioji Britanija jau sutarė peržiūrėti sutartis ir pašalinti šias sąlygas, tačiau Bernas pagrasino užblokuoti kitas ES ir Šveicarijos sutartis, kurios svarstomos kaip atsakomosios priemonės.

Kalbėdamas per spaudos konferenciją Briuselyje pirmadienį A. Šemeta sakė, kad Europos Sąjunga prarado daugiau nei 3 trilijonus eurų per metus dėl vengimo mokėti mokesčius ir sukčiavimų. Pašalindamos kliūtis ES santaupų įstatymui, valstybės narės galėtų padidinti savo pajamas ir ne taip skausmingai karpyti atlyginimus ar pensijų fondus, sakė Lietuvos deleguotas ES komisaras.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder