Apklausa: gyventojai nepritaria dokumento rodymui perkant alkoholį

Apklausa: gyventojai nepritaria dokumento rodymui perkant alkoholį

Septyni iš dešimties apklaustų gyventojų teigė neigiamai vertiną prekybininkų iniciatyvą prašyti asmens tapatybės dokumentų iš perkančiųjų alkoholinius gėrimus, o nuo rugsėjo 2 dienos alkoholį pirko daugiau kaip pusė respondentų.

Rugsėjo 14-21 d. rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai" apklausos duomenimis, dokumento rodymą kasoje perkant alkoholį labai nepalankiai įvertino 41 proc. respondentų, dar 29 proc. teigė tokią iniciatyvą vertiną labiau neigiamai nei teigiamai. Priešingos nuomonės laikėsi penktadalis apklaustųjų: 6 proc. prievolę įvertino itin palankiai, dar 18 proc. daugiau palankiai nei nepalankiai. Likę 6 proc. respondentų apie dokumento rodymą perkant alkoholį neturėjo nuomonės.

Kur kas daugiau už kitus prievolei pritarė jaunimas iki 30 metų, miestų gyventojai ir asmenys su viduriniu bei aukštuoju išsilavinimu, tuo tarpu nauja tvarka labiau nepatenkinti buvo vyresni nei 50 metų žmonės, kaimų gyventojai. Apklausa taip pat parodė, kad prieš dokumento rodymą buvo nusiteikę tiek respondentai, kurie po rugsėjo 2-osios pirko alkoholį (78 proc. nepatenkinti), tiek ir jo nepirkę (62 proc. nepatenkinti). Iš viso alkoholį šiuo laikotarpiu teigė pirkę 54 proc. respondentų.

Seimas rugsėjo 27 d. įstatymu įtvirtino nuostatą, numatančią, kad dokumento perkant alkoholinius gėrimus pardavėjai galės reikalauti tik kilus abejonėms, jog asmuo yra pilnametis. Memorandumą dėl dokumentų reikalavimo iš visų pirkėjų didžioji dalis prekybininkų pasirašė dar birželį, o tvarka buvo įsigaliojusi nuo rugsėjo 2 d. Anot Lietuvos prekybos įmonių asociacijos, tikrinant visų perkančiųjų dokumentus alkoholio pardavimai vidutiniškai sumažėjo 9 proc.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder