Apklausa: po naujųjų taisėsi šeimos, tačiau prastėjo šalies finansai

Apklausa: po naujųjų taisėsi šeimos, tačiau prastėjo šalies finansai

Vertindami nuo naujųjų susiklosčiusią ekonominę situaciją, Lietuvos gyventojai reiškia nevienareikšmes nuomones. Manančiųjų, kad šeimos finansinė padėtis per šį laikotarpį pasitaisė, padaugėjo, tačiau tuo pačiu metu ūgtelėjo susirūpinusiųjų valstybės ekonomika skaičius.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu vasario 21-28 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės "Baltijos tyrimai" apklausos duomenimis, vasarį dešimtadalis (11 proc.) suaugusių Lietuvos gyventojų savo šeimos finansinę padėtį įvertino kaip pagerėjusią, trečdalis (35 proc.) nurodė, kad jų šeimos finansinė padėtis pablogėjo, o daugiau nei pusė (53 proc.) apklaustųjų atsakė, kad jų šeimos finansinė padėtis per paskutinius du mėnesius nepasikeitė.

Skaičiuojama, kad paskutinį mėnesį 3 procentiniais punktais sumažėjo gyventojų, nepatenkintų dabartine šeimos finansine padėtimi, dalis, o lyginant su gyventojų atsakymais prieš metus, nepatenkintų šeimos finansine padėtimi sumažėjo 6 procentiniais punktais.

Kalbėdami apie ekonominę visos šalies padėtį, 15 proc. apklaustų gyventojų teigė, kad nuo naujųjų ekonominė padėtis Lietuvoje pagerėjo, daugiau nei pusė (55 proc.) atsakė, kad ji nepasikeitė, ir ketvirtadalis (27 proc.) gyventojų nurodė, jog ekonominė šalies padėtis, jų nuomone, per paskutinius kelis mėnesius pablogėjo.

Nors blogai vertinančių šalies ekonominę padėtį per metus sumažėjo 6 procentiniais punktais, pastarąjį mėnesį neigiamas tendencijas pastebinčiųjų dalis ūgtelėjo 2 procentiniais punktais.

Sociologai reziumuoja, kad savo šeimos finansine padėtimi daugiau yra nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės, pensininkai ir bedarbiai, respondentai su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 1500 litų).

Vyresnioji visuomenės dalis dažniau laikosi kritiško požiūrio, kalbėdama ir apie ekonominę padėtį šalyje. Prie jų prisideda ir respondentai, gyvenantys kaime, turintys vidurinį ar žemesnį išsilavinimą, bedarbiai, pensininkai bei tie, kurių pajamos per mėnesį yra vidutinės ar mažiausios.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder