Dviejų dujų terminalų neatlaikytų

Dviejų dujų terminalų neatlaikytų

Ddu dujų terminalai pietinėje Klaidos uosto dalyje yra neįmanomi saugos požiūriu.

Tokią nuomonę vakar Klaipėdos miesto savivaldybėje išsakė bendros Lietuvos ir Švedijos UAB "Sweco Lietuva" viceprezidentas Aidas Vaišnoras, pristatęs bendrovės parengtą suskystintų gamtinių dujų (SGD) importo terminalo plėtros planą bei strateginį pasekmių aplinkai vertinimą (SPAV). Šį terminalą pastatyti Vyriausybė įpareigojo AB "Klaipėdos nafta".

Meras Vytautas Grubliauskas domėjosi, ar kas nors gali pareikšti veto dėl SGD terminalo statybos Klaipėdos uoste. Pasak A. Vaišnoro, kol kas tai gali padaryti tik Klaipėdos miesto taryba - tada, kai bus patvirtintas plėtos planas su SPAV ir vėliau pristatyta svarstyti SGD poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programa.

Žinia, koncerno "Achemos grupė" AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija (KLASCO) taip pat planuoja savojo SGD terminalo statybą uoste. "Sweco Lietuva" viceprezidento teigimu, du tokie terminalai Klaipėdos uosto pietinėje dalyje, vienas nuo kito nutolę per 600-700 metrų, saugumo požiūriu yra negalimi. Pasak jo, jau anksčiau buvo atliktos 5-6 galimybių studijos, kuriose buvo nagrinėtos kelios SGD terminalo vietos. Smeltės pusiasalis atmestas kaip netinkamas todėl, kad tokiu atveju būtų gerokai ribojama kitų uosto ūkio subjektų veikla.

Kitas dalykas, Lietuvos dujotiekio vamzdynas yra senas ir jį reikėtų rekonstruoti. Jeigu atsirastų dar ir antras dujų terminalas, kurio pajėgumas būtų 3 milijardai kub. m per metus, tiek dujų pumpuoti į magistralinį vamzdyną nepavyktų.


Tai, kad privatus kapitalas sugebėtų pastatyti SGD pigiau, A. Vaišnoras abejoja, nes abiem atvejais reikėtų pirkti laivą - dujų talpyklą, kuris kainuotų panašiai. 130-170 tūks. kub. m talpos laivas, t. y. tanklaivis, turintis išdujinimo įrangą, šiuo metu rinkoje kainuoja 200-300 milijonų JAV dolerių.

Paklaustas, ar pastačius SGD terminalą, dujų kainą vartotojams būtų mažesnė, A. Vaišnoras atsakė, kad to šiuo metu niekas garantuoti negali. Tačiau pastaruoju metu situacija yra pasikeitusi, ir SGD kainuoja pigiau nei vamzdynu tiekiamos dujos.

Kita SGD terminalo vietos alternatyva - jūroje ties Būtinge. Tačiau tai pareikalautų papildomų dvejų metų laiko, nes reikėtų jūroje pastatyti bangolaužį, papildomai kainuosiantį 1 mlrd. Lt. Išorinis uostas Būtingėje kainuotų 4 mlrd. Lt, o statybos užtruktų 10 metų.

Tad SGD akvatorijoje ties Kiaulės Nugaros sala kainuotų pigiau ir būtų pastatytas greičiau. Jo kaina - apie 1,2 mlrd. Lt. Be to, nuo Kiaulės Nugaros reikėtų nutiesti 20 km vamzdyno iki magistralinio dujotiekio, iki Dauparų, o nuo Būtingės - 65 km.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder