Energetikos ministerija spaudžia šilumininkus atskleisti tikruosius įmonių savininkus

Energetikos ministerija spaudžia šilumininkus atskleisti tikruosius įmonių savininkus

Energetikos ministerija artimiausiu metu ketina aiškintis, kokie ryšiai sieja šilumos sektoriuje dirbančias įmones. Joms nepanorus informacijos apie akcininkus suteikti savanoriškai, ministerija įpareigotų tai padaryti, remdamasi teisės aktais.

Reaguodamas į viešai paskelbtą informaciją, kad Vilniuje veikiantys nepriklausomi šilumos gamintojai yra susiję su "Vilniaus energija", energetikos ministras Rokas Masiulis paragino tiek sostinės, tiek visos Lietuvos šilumininkus atskleisti tikruosius įmonių akcininkus ir išsklaidyti abejones dėl jų veiklos skaidrumo.

"Pastaruoju metu žiniasklaidoje vis pasirodo informacija, kad sostinėje veikiantys nepriklausomi šilumos gamintojai iš tiesų yra susiję su "Vilniaus energija". Jei ši informacija pasitvirtintų, tuomet reikėtų aiškintis, ar tuo nebuvo piktnaudžiaujama - pavyzdžiui, išpučiant sąnaudas, kad nepriklausomi gamintojai galėtų brangiau parduoti šilumą ir taip pasididinti pelną vartotojų sąskaita", - pranešime spaudai cituojamas R. Masiulis.

Viešai skelbta informacija, kad biokuro katilines Vilniuje valdančių bendrovių akcininkai registruoti užsienyje. Anot Energetikos ministerijos, tais atvejais, kai šilumos gamintojų akcininkai slepiasi už užsienio valstybėse registruotų bendrovių, jų sąsajas su kitomis šilumos sektoriuje veikiančiomis įmonėmis patikrinti labai sudėtinga, nes tokie šilumos gamintojai nėra įpareigoti atskleisti tikruosius naudos gavėjus.

Energetikos ministerija kaip vieną alternatyvų šiai informacijai gauti svarsto naujus įpareigojančius teisės aktus. Žinant, kad šilumos tiekėjas, nepriklausomas šilumos gamintojas ar kuro tiekėjas yra susiję, būtų galima priimti atitinkamus sprendimus dėl reguliavimo ir užkirsti kelią piktnaudžiavimui.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder