Gandas apie "Swedbank" - programišių išpuolis?

Gandas apie "Swedbank" - programišių išpuolis?

Po keleto metų pertraukos "Swedbank" vėl tenka atlaikyti gandus apie jo veiklos perspektyvas. Šie gandai sukėlė psichozę ir eiles prieš šio banko bankomatų.

Apie jas "Vakarų ekspresą" pasiekia žinios ir iš Klaipėdos, ir iš Šilutės, ir iš Tauragės.

Klaipėdoje, prie M. Mažvydo al. esančio bankomato suskubę žmonės teigė, jog į šiuos pranešimus rimtai reaguoti privertė paskutiniųjų metų įvykiai, kai šalyje bankrutavo "Snoro" bei "Ūkio" bankai.

Kitus klaipėdiečius, banko klientus sunerimti privertė neva bankę dirbantys giminaičiai, pranešę apie aukštų vadovų pasitraukimus.

Žinia, praėjusią savaitę buvo pranešta, kad šios banko Verslo bankininkystės tarnybos vadovas Vytautas Bučiūnas palieka banką, nes "nusprendė keisti karjeros kryptį".

Nuo gegužės 31 d. „Swedbank" palieka ir banko valdybos pirmininkas bei administracijos vadovas Antanas Danys. Jis teigia irgi nusprendęs keisti veiklos pobūdį.

Kitus banko klientus privertė sunerimti jo sprendimas nuo liepos 1-osios per mėnesį iš kortelių leisti nemokamai išsigiryninti tik 2 000 Lt.

Pats "Swedbank" išplatino pranešimą, kad pastarosiomis dienomis jo klientus pasiekia klaidinantys pranešimai, kuriuose abejojama banko veiklos tęstinumu ir skleidžiami jokio pagrindo neturintys gandai apie banką. Šie pranešimai platinami socialiniuose tinkluose, taip pat siunčiami sms žinutėmis, el. paštu ar telefonu.

"Perspėjame savo klientus, jog tai yra klaidinanti informacija, neturinti jokio loginio paaiškinimo ir raginame ją ignoruoti. Atkreipiame dėmesį, kad pranešimai parašyti su daugybe gramatinių klaidų, pateikiama klaidinga informacija apie kitus bankus. Neatmetame prielaidos, jog šios informacijos platinimu siekiama suklaidinti banko klientus. Šia situacija gali pasinaudoti ir sukčiai, siekiantys išvilioti asmeninius klientų duomenis bei užvaldyti gyventojų lėšas. Todėl klientai turėtų išlikti budrūs ir ignoruoti šią informaciją, o kilus klausimams visų pirma kreiptis į banką.", - rašoma banko pranešime.

Bankas taip pat primena, jog už gandų ir klaidingos informacijos platinimą gresia teisinė atsakomybė. Bankas ketina kreiptis dėl klaidingos informacijos skleidimo į teisėsaugos institucijas.

Panaši napagrįstos panikos banga buvo kilusi ir po 2011 metais Latvijoje pasirodžiusių pranešimų apie galimą "Swedbank" bankrotą. 

Papildyta 16:45 val.

Komentarai

"Pagrindo panikai nėra", - tvirtina bankininkai, komentuodami žaibiškai po Vakarų Lietuvą šiandien pasklidusius gandus apie "Swedbanko" griūtį. Taip pat jie aiškino, kad paskalomis patikėjo tik šios Lietuvos dalies - Tauragės ir Klaipėdos apskričių - gyventojai. Neatmetama galimybė, kad į šalies finansinę sistemą kėsinasi programišiai.

"Swedbanko" atstovas Saulius Abraškevičius įrodinėjo, kad šie gandai neturi jokio pagrindo.

"Siūlome savo klientams tokią informaciją tiesiog ignoruoti ir neužkibti ant sukčių kabliuko. Mat jau ėmė reikštis banko darbuotojais prisistatantys asmenys, kurie prašo padiktuoti sąskaitų numerius ir prisijungimo kodus. To esą reikia norint susigrąžinti sąskaitose turimus pinigus", - "Vakarų ekspresui" sakė S. Abraškevičius.

Komercinių bankų veiklą prižiūrinčio Lietuvos banko atstovai taip pat teigia, kad jokios grėsmės nekyla ir su "Swedbank" viskas esą gerai.

"Tiek "Swedbankas", tiek kiti bankai vykdo visu Lietuvos banko riziką ribojančius reikalavimus. O šalies bankinė sistema gali atlaikyti kur kas didesnius sukrėtimus nei melagingų ir nepagrįstų žinių skleidimą. Tai atskleidė naujausias testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rezultatai", - Sakė Giedrius Simonavičius, Lietuvos banko Komunikacijos departamento direktorius.

Neatmestina tikimybė, kad tai gali būti viena internetinio karo, nukreipto prieš Lietuvą, sudėtinių dalių. Prieš kelias savaites milžinišką užkrėstų kompiuterių ataką atrėmė žinių portalas "Delfi".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder