Iki 2020 m. užimtumas šalyje turėtų padidėti iki 73 proc.

Iki 2020 m. užimtumas šalyje turėtų padidėti iki 73 proc.

Vyriausybėje trečiadienį buvo patvirtinta Užimtumo didinimo programa, kurios tikslas - iki 2020 m. padidinti gyventojų užimtumo rodiklį nuo dabartinių 68,3 iki 72,8 proc.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė teigė, kad, patvirtinus programą, bus pradėtas rengti priemonių planas.

"Buvo suformuota darbo grupė, kuri rengė programą. Darbo grupėje buvo ministerijų, socialiniai partnerių, akademinės bendruomenės ir jaunimo atstovų. (...) Iki lapkričio 1 d. bus rengiamas konkretus priemonių planas", - kalbėjo ji.

Ministrė informavo, kad ši programa yra kompleksinė ir vykdant ją bus įtrauktos visos ministerijos, kurios turės prisiimti atsakomybę už savo valdomas valstybės sritis.

"Ši programa bus vykdoma kompleksiškai ir ji apims absoliučiai visas ministerijas. Kiekviena ministerija turės prisiimti atsakomybę už savo siūlomas priemones, taip pat numatyti veiksmų planų terminus, kaip bus įgyvendinama ši programa", - sakė A. Pabedinskienė.

Skatinant užimtumą ir mažinant nedarbą, nuo 2014 metų įvairiose srityse bus aprėpiamos visos svarbiausios sritys: verslo sąlygų gerinimas, profesinis orientavimas, pažeidžiamų visuomenės grupių integracijos į darbo rinką ir daugelis kitų.

Pasak ministrės, viena iš svarbių programoje minimų sričių - verslumo skatinimas.

"Netiesa, kad Lietuvos žmonės nenori kurti savo verslo. 2012 m. "Eurobarometro" apklausa parodė, kad net 58 proc. Lietuvos gyventojų norėtų kurti savo verslą, tačiau tam turėtų būti sukurta verslui draugiška aplinka, - teigė ji.

Aktyviai dirbant su jaunais bedarbiais (iki 25 metų) ir siekiant, kad per 4 mėnesius jie pradėtų dirbti, mokytis, arba būtų nusiųsti į praktiką ar stažuotę, jaunimas bus integruotas ne tik į darbo rinką, bet ir švietimo sistemą. Užimtumas regionuose bus didinamas skiriant finansavimą jaunųjų ūkininkų skatinimo programas, remiant ne žemės ūkio verslų kūrimąsi kaimo vietovėse bei įgyvendinant vietinių užimtumo iniciatyvų projektus aukšto nedarbo teritorijose, kai kuriamoms darbo vietoms subsidijuojama iki 65 proc. darbo vietos įkūrimo kaštų.

Taip pat planuojama įgyvendinti naują projektą "Išlik darbo rinkoje", skirtą padidinti vyresnių kaip 50 metų darbingo amžiaus bedarbių galimybes įsidarbinti. Pasinaudojant Europos socialinio fondo ir Užimtumo fondo finansine parama, numatoma, kad pavyks padėti įsidarbinti beveik 7000 vyresnio amžiaus bedarbių. Kitu nauju projektu "Trumpink darbo paieškos laiką" bus padedama įsidarbinti ilgalaikiams bedarbiams, tikimasi, kad darbą susiras 6000 žmonių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder