Išrinktieji nepritarė siūlymui riboti prekybos antkainius

Išrinktieji nepritarė siūlymui riboti prekybos antkainius

Nedidele balsų persvara, du kartus balsuodamas, Seimas po pateikimo nepritarė antkainius ribojančiam įstatymo projektui ir grąžino jį iniciatoriams tobulinti.

Ketvirtadienį po pateikimo už Kainų įstatymo papildymo projektą, numatantį prekybos antkainių ribojimą, balsavo 35 Seimo nariai, 9 buvo prieš, 29 susilaikė.

Socialdemokratams ir "tvarkiečiams" paprašius perbalsuoti, už šį projektą balsavo 39 Seimo nariai, prieš - 9, susilaikė 34 parlamentarai.

Už tai, kad įstatymo projektas būtų grąžintas iniciatoriams tobulinti, pasisakė 56 Seimo nariai, už jo atmetimą balsavo 26 parlamentarai.

Seimo narių neįtikino projektą pateikusio Seimo frakcijos "Tvarka ir teisingumas" seniūno Valentino Mazuronio argumentai, kad toks įstatymas yra būtinas.

"Diskutuokime, priimkime įstatymą, apsaugantį mūsų piliečius nuo galimai neriboto maisto produktų kainų didinimo", - kvietė kolegas V. Mazuronis.

Seimo narys socialdemokratas Jonas Jagminas tvirtino, kad įstatymo projektas yra savalaikis ir labai reikalingas. "Turime pritarti įstatymo projektui ir taip sureguliuoti įstatymą, kad į prekybinį antkainį įeitų viskas, nebūtų jokių užslėptų mokesčių, įeinančių į antkainį", - sakė J. Jagminas.

Nepritardamas antkainių reguliavimui premjeras Andrius Kubilius įžvelgė rinkimų nuotaikas.

"Rinkimai yra rinkimai, bet nepradėkime užsiiminėti niekais. Man šiek tiek liūdna, kad prabėgo treji metai ir opozicija nieko naujo nesugalvojo, tik kaip prieš rinkimus vėl pradėti bandyti ieškoti būdų, kaip reguliuoti kainas", - apgailestavo Vyriausybės vadovas.

"Seimas tiesiog turi parašyti: duona kainuos 2 litus, pienas - 1 litą, o Kalėdų proga viskas dar dvigubai atpigs", - ironizavo A. Kubilius.

Nepritarus Kainų įstatymo papildymo projektui, Seimo narys "tvarkietis" Petras Gražulis emocingai piktinosi: "ką jūs ginate monopolistus?"

Reaguodamas į tokias aistringas kalbas parlamentaras Žilvinas Šilgalis pasiūlė politikams pašokti. "Jums geriausias pavyzdys, kaip Seime yra daromas šou, eikite geriau pašokti", - pasiūlė šokių projekte dalyvaujantis Ž Šilgalis.

Pagal Seimui pateiktą projektą, "įmonės, prekiaujančios maisto produktais, negali imti jokio kito mokesčio už vidaus rinkoje realizuojamus maisto produktus, išskyrus prekybinį antkainį, kuris didmeninėje prekyboje negali būti didesnis nei 20 proc. nuo iš gamintojo įsigyto produkto kainos, mažmeninėje prekyboje negali būti didesnis nei 25 proc. nuo iš gamintojo įsigyto produkto kainos".

Įstatymo projekte siūloma numatyti, kad Žemės ūkio ministerija maisto produktams gali nustatyti ir mažesnius prekybinius antkainius.

Už šio įstatymo pažeidimą siūloma taikyti baudą, kuri siektų 5 proc. nuo įmonės mėnesinės apyvartos.

Pasak V. Mazuronio, į šio įstatymo veikimo erdvę nepatektų įmonės, kurių metinė apyvarta yra iki 7 milijonų litų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder