Įtartini sprendimai stumiami buldozeriu

Įtartini sprendimai stumiami buldozeriu

Ketvirtadienį žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pasirašė įstatymo keitimo projektą, kuriuo siekiama pakeisti Žuvininkystės įstatyme numatytos žvejybos kvotos ribą vienam ūkio subjektui iš 40 į 25 proc. Teigiama, jog tai neva niekam neatneš jokių nuostolių.

Tačiau Žvejų ir žuvies perdirbėjų asociacijos "Baltijos žvejas" pirmininkas Algirdas Aušra įsitikinęs kitaip. Tokiu mostu būtų nubraukiamas kelių asociacijai priklausančių įmonių ilgametis darbas, daugiamilijoninės investicijos.

Anot verslininko, niekas iki šiol nesugeba paaiškinti, kodėl pasirenkamas vienas ar kitoks skaičius. Esą "rinkėjų interesus" atstovaujantis Seimo narys Dainius Kepenis siūlė įvesti 20 proc. koncentraciją, tačiau ministras pasirašė po 25 proc., o paaiškinti, kodėl būtent toks skaičius, niekas nesiima.

"Įsivaizduokite - tokias situacijas akylai stebi užsienio investuotojai. Čia vienu mostu iš tavęs gali atimti, nubraukti ir net nepaaiškinti kodėl, - stebėjosi asociacijos vadovas. - Tai yra paprasčiausias apiplėšimas. Principu "atėjau, pamačiau, patiko, atimu" tiesiog yra pagrobiamas bendrovės turtas, kurį norima perskirstyti daug metų nei investavusioms, nei rizikavusioms įmonėms."

Maža to, dėl įstatymo pakeitimo projekto daug pastabų turėjo Seimo kaceliarijos Teisės departamentas, taip pat Europos teisės departamentas.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas "Vakarų ekspresui" paaiškino, jog koncetracijos sumažinimas iki 20 proc. išties būtų skaudus daug investavusiems ir atitinkamą žuvį gaudantiems verslininkams, tad buvo nuspręsta ribą kilstelėti iki 25 proc. Esą verslininkams lengviau turėtų būti ir dėl to, jog apskritai ruošiamasi didinti kvotas.

"Niekas nenustato, kokiu principu turime skaičiuoti, ir tie skaičiai atsiranda daugiau iš pragmatiškų pamąstymų, kad nebūtų niekam didelės skriaudos. Reikia surasti kompromisą", - sakė ministras, kuris pridūrė, jog kad ir koks sprendimas būtų priimtas, abi tarpusavyje konfliktuojančios žvejų grupės nebus patenkintos.

"25 procentai yra pragmatiškas paskaičiavimas, kuris neturėtų atnešti didelių nuostolių nei vieniems nei kitiems", - teigė ministras.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder