Įvažiavimas į sąvartyną neatpigs

Įvažiavimas į sąvartyną neatpigs

Klaipėdos rajono savivaldybei nepavyko pasiekti, kad už į Dumpių sąvartyną įvežamas šiukšles reikėtų mokėti mažiau.

Klaipėdos apygardos teisme atmestas rajono savivaldybės apeliacinis skundas su prašymu panaikinti Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) sprendimą nuo šių metų didinti "vartų mokestį" - sumą už kiekvieną į sąvartyną įvežamą atliekų toną.

Nuo šių metų šis įkainis Klaipėdos rajono savivaldybei išaugo per 50 litų - iki 135 Lt. Teigiama, jog dėl šios priežasties rajono teritorijoje prireikė didinti ir rinkliavą už atliekų surinkimą ir tvarkymą.

Anksčiau ieškinį atmetė ir Klaipėdos miesto apylinkės teismas.

Sprendimai priimti konstatavus, jog nepažeista sutartis, pagal kurią 2005 m. septynios Klaipėdos apskrities savivaldybės įkūrė KRATC. Joje numatyta, kad "vartų" mokestis susidaro iš atliekų šalinimo kaštų, o jie išaugo pernai sąvartyne išrūšiuotas šiukšles ėmus deginti "Fortum Klaipėda" termofikacinėje jėgainėje.

Taip pat priminta, jog savivaldybė akcininkės teisėmis galėjo dalyvauti priimant sprendimus ir jau nuo 2010-ųjų žinoti apie galimus kaštų pokyčius bei tam palaipsniui pasirengti - tą KRATC jai ir siūlė priėmusi sprendimą didinti mokestį. Į jį įtrauktos ir 2 didelių gabaritų ir kompostuojamų atliekų surinkimo aikštelių eksploatavimo sąnaudos.

Be Klaipėdos rajono valdžios, dėl padidėjusio "vartų mokesčio" į teismą dar kreipėsi ir Palangos, Kretingos, Skuodo ir Šilutės savivaldybės, tačiau kai kurios jau kapituliavo ir išaugusį mokestį perkėlė ant gyventojų pečių.

Pagal valstybės strategiją ir įsipareigojimus Europos Sąjungai, ateityje į sąvartynus turės patekti dar mažiau atliekų, todėl neatmetama galimybė, jog "vartų mokestis" dar labiau didės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder