Jauną bedarbį tikrina rinka ir darbdaviai

Jauną bedarbį tikrina rinka ir darbdaviai

23 me­tų Ra­sa šiuo me­tu – be­dar­bė, be pro­fe­si­jos. Ga­li­my­bių mo­ky­tis kol kas ne­tu­ri. Dar­bo rin­ko­je jai sun­ku kon­ku­ruo­ti su ki­tais be­dar­biais. Vien Šiau­liuo­se dar­bo ieš­ko dau­giau ne­gu 2 tūks­tan­čiai žmo­nių iki 25 me­tų, pu­sė jų – nie­ka­da ne­dir­bę.

Dar­bas ka­si­nin­ke at­plė­šė nuo vai­ko

Mū­sų kal­bin­ta Ra­sa (pa­var­dė re­dak­ci­jai ži­no­ma) prieš ke­lias sa­vai­tes išė­jo iš dar­bo par­duo­tu­vė­je. Už­si­re­gist­ra­vo dar­bo bir­žo­je. Šiuo me­tu vie­na au­gi­na duk­re­lę, gy­ve­na kar­tu su ma­ma.

Ka­si­nin­ke dir­bu­si Ra­sa sa­ko, kad dar­bas bu­vo ne tik sun­kus, bet ir sun­kiai su­de­ri­na­mas su šei­ma.

„Iš­va­žiuo­da­vau į dar­bą la­bai anks­ti. Vai­kas mie­go­da­vo. Par­va­žiuo­da­vau nuo ko­jų nu­si­va­riu­si, at­si­sė­du, o vai­kas jau mie­ga. Ne­be­bū­da­vo jė­gų nie­ko da­ry­ti. Ry­tą vėl tas pa­ts. Ačiū ma­mai, ku­ri vai­ką au­gi­no, na­mus žiū­rė­jo“, – dė­kin­ga ma­mai Ra­sa.

Bai­gu­si mo­kyk­lą, su­kū­rė šei­mą. Nep­ri­tek­lius iš­gi­nė ieš­ko­ti dar­bo. Už­dar­bia­vo pas ūki­nin­kus, ku­rie siū­lė se­zo­ni­nius dar­bus. Vė­liau dar­ba­vo­si kai­mo krau­tu­vė­lė­je, kol šei­mi­nin­kai įdar­bi­no sa­vo gi­mi­nai­tę. Ta­da jau­na mo­te­ris pa­su­ko į Šiau­lius.

„Dirb­ti te­ko ne tik ka­so­je, dar rei­kė­jo dė­lio­ti pre­kes len­ty­no­se, pri­žiū­rė­ti tvar­ką. Kon­ku­ren­ci­ja di­džiu­lė. Gy­ve­ni nuo­la­ti­nė­je įtam­po­je, at­ly­gi­ni­mas fik­suo­tas, ne­di­de­lis, dar­bo va­lan­dos il­gos“, – pa­sa­ko­jo mo­te­ris.

Apie pro­fe­si­nį iš­si­la­vi­ni­mą mo­te­ris tik svars­to, nes mo­ky­tis ir dirb­ti bū­tų su­dė­tin­ga dėl ma­žy­lės, ta­čiau dar­bo bir­žo­je siū­lo­mų kur­sų tik­rai neat­si­sa­kys.

„Moks­lo žmo­nės – be dar­bo, o ką kal­bė­ti apie kai­mo žmo­gų. Vi­si stum­do vie­nas nuo ki­to“, – įsi­ti­ki­nu­si Ra­sa.

Rei­kia ir ge­rų re­ko­men­da­ci­jų

2315 jau­nų be­dar­bių re­gist­ruo­ta Šiau­liuo­se, sa­kė Šiau­lių jau­ni­mo dar­bo cent­ro di­rek­to­rė Jo­lan­ta Bag­do­na­vi­čie­nė.

Jau­ni­mo dar­bo cent­rai yra įkur­ti ir Jo­niš­ky­je, ir Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je. 50 pro­cen­tų be­si­re­gist­ruo­jan­čių dar­bo bir­žo­je dar­bo ieš­ko pir­mą kar­tą.

„Kai ku­rie net ne­ga­li kon­ku­ruo­ti dar­bo rin­ko­je, nes yra bai­gę tik vi­du­ri­nę mo­kyk­lą, ne­tu­ri jo­kios pro­fe­si­jos ir kva­li­fi­ka­ci­jos, dar­bi­nės pa­tir­ties, paieš­kos įgū­džių, kar­tais net at­kak­lu­mo“, – var­di­jo va­do­vė.

Be to, jau­ni­mas ren­ka­si dar­bo rin­ko­je ne­pak­lau­sias pro­fe­si­jas.

Šiais me­tais dar­bo bir­žo­je už­si­re­gist­ra­vo 7,6 tūks­tan­čio ab­sol­ven­tų, ku­rie bu­vo pa­si­rin­kę stu­di­juo­ti so­cia­li­nį dar­bą, vie­šą­jį ad­mi­nist­ra­vi­mą, tei­sę, eko­no­mi­ką, vers­lo ad­mi­nist­ra­vi­mą, so­cia­li­nę pe­da­go­gi­ką.

Dar­bo bir­žo­je gau­su pa­si­rin­ku­sių vi­rė­jo, pa­da­vė­jo, ap­dai­li­nin­ko, sta­ty­bi­nin­ko, au­to­mo­bi­lių me­cha­ni­ko pro­fe­si­jas.

„Darb­da­viai pir­miau­sia klau­sia apie dar­bi­nę pa­tir­tį, tai vi­sa­da yra pri­va­lu­mas. Vie­na išei­čių įgy­ti šio­kios to­kios pa­tir­ties – sa­va­no­rys­tė. Taip pat svar­bios ge­ros re­ko­men­da­ci­jos“, – sa­kė J. Bag­do­na­vi­čie­nė.

Hu­ma­ni­ta­rų per­tek­lius

Jo­niš­kio jau­ni­mo dar­bo cent­ro vy­riau­sio­sios spe­cia­lis­tės Mo­ni­kos Rim­džiū­tės tei­gi­mu, cent­ro du­ris pra­ve­ria dau­giau­sia sa­va­ran­kiš­kai dar­bo ieš­ko­ję, bet ne­ra­dę žmo­nės.

Ne­ma­žai su­lau­kia pir­mą kar­tą no­rin­čių įsi­dar­bin­ti jau­nuo­lių. Cent­ro spe­cia­lis­tai pa­de­da su­ra­šy­ti CV, pa­sa­ko­ja, kaip ste­bė­ti dar­bo rin­ką, ruoš­tis po­kal­biui su darb­da­viu.

„Yra to­kių, ku­rie ne­ži­no, nei kas tas CV, nei kas – mo­ty­va­ci­nis laiš­kas“, – pa­sa­ko­jo spe­cia­lis­tė.

Jo­niš­kio kraš­te di­des­nis po­rei­kis yra jau­nų, fi­ziš­kai stip­rių dar­buo­to­jų vy­rų, nes dau­ge­lis darb­da­vių – že­mės ūkio bend­ro­vės.

Trūks­ta trak­to­ri­nin­kų, bu­hal­te­rių, ap­skai­ti­nin­kų. Di­de­lė dar­buo­to­jų kai­ta – pa­slau­gų sfe­ro­je. Par­da­vė­jų ne­ten­ki­na dar­bo są­ly­gos, dar­bo truk­mė, at­ly­gis, per­spek­ty­vų ne­bu­vi­mas.

Žmo­gų kei­čia tech­ni­ka

Darb­da­viai pa­sa­ko­ja, kad iš už­sie­nio grį­žę jau­ni žmo­nės, dir­bę fi­ziš­kai sun­kius dar­bus, bet neuž­dir­bę di­de­lių pi­ni­gų, ver­ti­na dar­bą Lie­tu­vo­je.

Jo­niš­kio jau­ni­mo dar­bo cent­ro vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Ag­nė Vai­ni­la­vi­čie­nė pri­me­na, kad že­mės ūkio sek­to­rius smar­kiai mo­der­nė­ja, dau­gė­ja tech­ni­kos, kom­piu­te­ri­zuo­ja­mos dar­bo vie­tos, to­dėl vie­no­je fer­mo­je dar­bo bū­na vie­nam ar dviem žmo­nėms, dar­bo vie­tų skai­čius la­bai ri­bo­tas.

Dar­bo ne­ten­ka ir mo­ky­to­jai už­da­ro­mo­se kai­mo mo­kyk­lo­se, o pa­siū­ly­ti nė­ra ko. Re­tas be­dar­bis su­tin­ka dirb­ti že­mes­nės kva­li­fi­ka­ci­jos dar­bą.

Yra vi­so­kių darb­da­vių

Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je vei­kian­tis Jau­ni­mo dar­bo cent­ras nuo me­tų pra­džios įdar­bi­no 195 žmo­nes iki 25 me­tų, bir­že­lį – 13, lie­pą – 26, rugp­jū­tį – 16. Dau­giau­sia jau­ni­mo su­lau­kia, kai bai­gia­si moks­lo me­tai.

Šio cent­ro vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Dai­va Klu­sie­nė sa­ko, kad darb­da­viai ieš­ko jau­no žmo­gaus, ku­ris ga­li bū­ti ir be pa­tir­ties, bet kad tik no­rė­tų dirb­ti, bū­tų są­ži­nin­gas – ieš­ko mo­ty­vuo­to dar­buo­to­jo.

Vis dau­giau ga­li­my­bių įsi­dar­bin­ti Nau­jo­jo­je Ak­me­nė­je at­si­ran­da sta­ty­bos sek­to­riu­je, nes dau­gė­ja re­no­va­ci­jos dar­bų, rei­ka­lin­gi siu­vė­jai, to­li­mų­jų rei­sų vai­ruo­to­jai.

„Ne­ma­žai žmo­nių, už­si­re­gist­ra­vu­sių dar­bo bir­žo­je, – su pra­di­niu iš­si­la­vi­ni­mu. Darb­da­viai to­kių ne­la­bai pa­gei­dau­ja. Ga­li­me tik re­ko­men­duo­ti ei­ti mo­ky­tis. Vie­ni la­bai no­ri mo­ky­tis, ki­ti vi­siš­kai nie­ko ne­no­ri. Vis­kas pri­klau­so nuo žmo­gaus“, – pa­tir­ti­mi da­li­jo­si D. Klu­sie­nė.

Spe­cia­lis­tė įsi­ti­ki­nu­si, kad šiuo­lai­ki­nė­je dar­bo rin­ko­je rei­kia lanks­taus, mo­ty­vuo­to, pa­si­ti­kin­čio sa­vi­mi žmo­gaus.

„Darb­da­viams yra su­kur­ta įvai­rių ska­ti­ni­mo prie­mo­nių, su­bsi­di­jų, kad įdar­bin­tų jau­ną žmo­gų pa­gal jo pro­fe­si­ją, ne­ter­mi­nuo­tai, – pa­sa­ko­ja D. Klu­sie­nė. – Ta­čiau jei darb­da­viai pik­ty­biš­kai prii­ma tik lai­ki­nai dar­buo­to­ją, kad gau­tų su­bsi­di­jas, o pa­skui at­lei­džia vie­ną, kad pa­keis­tų ki­tu, jis įtrau­kia­mas į juo­duo­sius są­ra­šus, ir fi­nan­sa­vi­mas nu­trau­kia­mas.“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder