Kabelinės televizijos operatoriai: gali tekti suvaržyti interneto vartotojų laisves

Kabelinės televizijos operatoriai: gali tekti suvaržyti interneto vartotojų laisves

Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos (LKTA) atstovai susirūpino, kad dėl valstybės politikos populiari kabelinių televizijų paslauga - internetas - gali tapti ne pridėtine verte vartotojui, o jo asmeninių laisvių suvaržymu.

LKTA prezidentė Vaiva Žukienė pažymi, jog jau anksčiau valstybės institucijos svarstė galimybę įpareigoti interneto paslaugų teikėjus apriboti vartotojų prieigą prie azartinių lošimų portalų internete, o dabar vėl norima grįžti prie šios idėjos įgyvendinimo.

"LKTA puikiai suvokia azartinių žaidimų internete potencialią grėsmę ir jokiu būdu nepropaguoja žalingų pomėgių, tačiau ketinami įvesti azartinių žaidimų įstatymo pokyčiai būtų tik problemos perkėlimas ant su šia veikla nesusijusio verslo pečių ir interneto paslaugų teikėjų su interneto paslaugos vartotojais supriešinimas", - trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje "Ar nebus suvaržyto interneto vartotojų teisės?" kalbėjo ji.

V. Žukienės teigimu, azartinius žaidimus internete organizuojančios užsienio bendrovės dažniausiai yra visiškai legalios (beje, dauguma jų yra Europos Sąjungos valstybių lošimų organizatorės), o blokuoti vartotojus, kad jie negalėtų dalyvauti jų organizuojamuose žaidimuose, atrodo kaip kova su vėjo malūnais.

"Bandymas įpareigoti interneto paslaugų teikėją blokuoti prieigas - labai prasta tendencija. Jei bent teoriškai (nes praktiškai tai neįmanoma) pavyktų tai padaryti, galbūt ateitų eilė blokuoti ir kitą internetu pasiekiamą informaciją, kuri pasirodytų netinkama valdžios institucijoms. Nemanau, kad tai - teisinga filosofija, bent jau verslo prasme. Interneto paslaugų teikėjai neturėtų kištis į šią klientų komunikaciją. Atmetant visus teisinius niuansus, privataus juridinio asmens kišimasis į kito asmens komunikavimą yra labai žalinga praktika", - teigė LKTA prezidentė.

Ji šiai problemai spręsti pasiūlė internetinių lošimų santykius reguliuoti per finansinius instrumentus, t.y. riboti nepageidaujamų lošimų atsiskaitymus, taip juos sutrikdant.

"Juk iš esmės šiuo įstatymu to ir siekiama - apmokestinti tokius azartinius žaidimus internete. Tai būtų ir finansinis stabdis tam tikro amžiaus ar socialinėms grupėms, ir galimybė per mokesčių mokėtojo identifikavimą stebėti, kas, kur ir ką žaidžia", - kalbėjo V. Žukienė.

Kita visiems (ne tik kabelinės) televizijos paslaugų teikėjams kylanti problema, pasak LKTA prezidentės, - nelegaliai platinamos antžeminės skaitmeninės televizijos iškodavimo kortelės.

"Tai gana patogu gyventojams, nejaučiantiems sąžinės graužaties, kad nelegaliai naudojasi svetima intelektine nuosavybe, tačiau legaliems televizijos paslaugų teikėjams tai reiškia prarastus klientus, o valstybei - nesumokėtus mokesčius į biudžetą", - pabrėžė V. Žukienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder