Kainos: siūloma įtvirtinti rinkos reguliavimo priemones

Kainos: siūloma įtvirtinti rinkos reguliavimo priemones

Europos Parlamento narys Rolandas Paksas siūlo šiandieninei valdančiajai daugumai rasti savyje drąsos priimti sprendimus kuo skubiau įtvirtinti rinkos reguliavimo priemones.

"Būtini sprendimai, ribojantys rinkos monopolizaciją bei skatinantys konkurenciją. Jeigu tokios drąsos neranda, valdantieji turėtų išeiti ir uždaryti Seimo bei Vyriausybės duris iš kitos pusės", - sako partijos Tvarka ir teisingumas lyderis R. Paksas.

Jo nuomone, valstybės valdžia negali abejingai stebėti ir tik konstatuoti kainų kilimo.

"Kainų kilimo prognozės pasaulyje yra negailestingos. Jos auga ir ateityje augs ir bet kuri valdžia privalo nedelsdama imtis priemonių riboti spekuliatyviuosius kainų augimo pradus. Rinkoje šiandien karaliauja monopolijos, nesąžiningos prekybos sąlygos, dirbtinai kuriamas kai kurių maisto produktų deficitas siekiant pakelti jų kainą. Tai augina socialinės įtampos židinius, kurie ateityje gali prasiveržti neprognozuojamomis pasekmėmis", - sako R. Paksas.

Politiko teigimu, keista žiūrėti, kaip šiandien Lietuvoje socialiai atsakingu save vadinantis verslas naudojasi sunkia ekonomine situacija ir siekia bet kuria kaina užsidirbti riebų kąsnį.

"Deklaruojami vieni dalykai, bet daromi visiškai kiti. Agresyvi rinkodara, stambių didmenininkų ir mažmenininkų įsigalėjimas, pelno siekimas tiekėjų sąskaita - būtent pardavėjai, o ne rinka šiandien Lietuvoje diktuoja už kiek mes pirksime duoną, mėsą, pieno produktus, benziną vaistus ir kitus būtiniausius produktus, kiek mokėsime už šildymą ir kitas komunalines paslaugas. Valstybės institucijoms abejingai stebint, piktnaudžiaujama savo galia ir skurdinama šalies visuomenė. Vyriausybė ir Seimas privalo užkirsti kelią tokiems dalykams", - įsitikinęs politikas.

R. Pakso teigimu, diskusijos dėl augančių kainų, ypač maisto produktų, vis garsiau skamba ir Europos Parlamente, kurio narys jis yra.

"Pateikiama net įrodymų, kad didieji prekybos centrai piktnaudžiauja savo galia, spausdami tiekėjus nustatyti neleistinai mažas kainas ar versdami juos vykdyti įvairias nuolaidų akcijas. Europarlamentarai siūlo didinti skaidrumą, efektyviau prižiūrėti rinką ir sukurti kainų stebėsenos sistemą. Pasigirsta net kol kas nedrąsių siūlymų riboti antkainius. Kalbama ir apie kitas rinkos reguliavimo priemones, kurias reikėtų taikyti. Lietuva, nieko nelaukdama, turėtų nustatyti minimalius antkainius būtiniausiems maisto produktams ir degalams, nustatyti minimalią energetikos įmonių pelno normą", - kalbėjo R. Paksas.

Politiko teigimu, kai kurie kainų formavimo principai Lietuvoje sunkiai paaiškinami ir netelpa į jokius logikos rėmus.

"Pavyzdžiui, elektros energiją ir Estija, ir Latvija taip pat perka biržoje, įmonės, tiekdamos ją vartotojams, taip pat patiria sąnaudas perdavimo tinkluose, tačiau galutinė elektros kaina vartotojams yra 10-16 centų mažesnė negu Lietuvoje. Kodėl?", - stebėjosi politikas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder