Kaunas dar kartą primena "Gazprom": įsipareigojimus reikia vykdyti

Kaunas dar kartą primena "Gazprom": įsipareigojimus reikia vykdyti

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas Rusijos koncerno "Gazprom" vadovus oficialiai informavo nesutinkąs su jų prašymu neprieštarauti kontrolinio Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) akcijų paketo perleidimui.

Kauno miesto savivaldybę ir bendrovę "Kauno energija" buvo pasiekęs Rusijos koncerno "Gazprom" prašymas neprieštarauti 99,5 proc. UAB Kauno termofikacijos elektrinė (KTE) akcijų paketo perleidimui mažajam elektrinės akcininkui - bendrovei "Clement Power Venture Inc.", kurios akcininkas yra Rimandas Stonys, ir 105 mln. Lt vertės laidavimo sutarties panaikinimui.

Meras A. Kupčinskas išdėstė Kauno miesto poziciją dėl elektrinės akcijų pardavimo ir paragino atskleisti koncerno "Gazprom" viziją dėl Kauno termofikacijos elektrinės ateities.

"Pats sąžiningiausias sprendimas dėl aklavietės mūsų santykiuose būtų 2003 m. privatizavimo sandorio restitucija, kuri, tikiuosi, remsis draugišku ir abi įtrauktas puses tenkinančiu susitarimu", - rašoma Kauno miesto mero laiške "Gazprom" vadovams.

ELTA primena, kad 2003 metų kovą "Kauno energijos" ir Rusijos koncerno "Gazprom" valdomos KTE pasirašytoje šilumos energijos pirkimo - pardavimo sutartyje buvo įtvirtinta sąlyga, jog iki pat sutarties galiojimo pabaigos (2018 m.) pagrindinis KTE akcininkas - koncernas "Gazprom" - privalo išlaikyti kontrolinį akcijų paketą.

Be to, 2003 m. buvo sudaryta ir 105 mln. Lt vertės laidavimo sutartis. Joje numatyta: jeigu KTE nevykdys investicinių įsipareigojimų, pagrindinis jos akcininkas - koncernas "Gazprom" - atlygins visus "Kauno energijos" ir trečiųjų šalių patirtus nuostolius, žalą bei netesybas.

Tuomete sutartimi KTE įsipareigojo iki 2018 m. į elektrinę investuoti 400 mln. litų. Tačiau šie įsipareigojimai nėra vykdomi. Tai patvirtino ir Vilniaus komercinis arbitražo teismas, patenkinęs du "Kauno energijos" ieškinius, pagal kuriuos įmonei iš KTE buvo priteista 12,4 mln. Lt baudų.

Kai Kauno savivaldybė sulaukė "Gazprom" kreipimosi dėl leidimo parduoti KTE akcijas, miesto meras A. Kupčinskas sudarė darbo grupę pasiūlymams ir išvadoms dėl UAB Kauno termofikacijos elektrinė investicijų ir pardavimo sutarties teikti. Savo ruožtu bendrovė "Kauno energija" Rusijos koncerno atstovams išsiuntė prašymą pateikti papildomus išaiškinimus, kaip būtų elgiamasi su šilumos pirkimo-pardavimo sutartimi, kaip bus vykdomi įsipareigojimai dėl laidavimo, dėl investicijų.

"Šie pagrindinio elektrinės akcininko planai mums nepriimtini. Panašu, kad "Gazprom" ketina pasitraukti be įsipareigojimų įvykdymo. Mes su tuo nesutinkame. Apie tai savo laiške informavau "Gazprom" vadovybę", - teigė Kauno miesto meras A. Kupčinskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder