Klaipėdoje - nauji karai dėl šiukšlių

Klaipėdoje - nauji karai dėl šiukšlių

Buitinių atliekų rinkliavą sumažinti užsimojusiems uostamiesčio vadovams nesiseka. Teismas vėl sustabdė viešųjų pirkimų procedūras, skirtas parinkti buitinių atliekų vežėjus Klaipėdoje.

Teigiama, kad konkurso būdu parinkus naujus šiukšlių vežėjus, buitinių atliekų surinkimo ir tvarkymo rinkliavą Klaipėdoje pavyktų sumažinti kone 10 proc. Tačiau šiems norams išsipildyti kol kas nelemta, nes, anot miesto vadovų ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) atstovų, dabar pagalius į ratus kiša pagal gerokai padidintus įkainius šiuo metu uostamiestyje dirbantys vežėjai.

Stulbinami kainų skirtumai

Žinia, šiandien buitines atliekas iš klaipėdiečių surenka dvi privačios bendrovės - "Specialus autotransportas" ir "Ekonovus". Iki šiol šie atliekų surinkėjai Klaipėdoje dirba pagal neskelbiamose tiesioginėse derybose sutartą įkainį, nes miestui kone nuo 2007-ųjų dėl įvairių teisminių ginčų vežėjų parinkti konkurso būdu vis nepavyksta.

Paskutinį viešųjų pirkimų konkursą atliekų surinkėjams parinkti uostamiesčio savivaldybės pavedimu KRATC paskelbė 2013 m. Jo metu turėjo būti parinkti vežėjai, kurie aptarnaus dvi Klaipėdos miesto zonas. Dėl kilusių ginčų konkurso procedūros prieš metus buvo sustabdytos ir po eilinio teismų maratono vėl atnaujintos tik šių metų birželį.

Tiek KRATC, tiek savivaldybės vadovai pažymi, kad vasaros pradžioje atplėšus keturių konkurse dalyvavusių vežėjų pasiūlymus paaiškėjo, jog atliekų surinkėjai siūlosi šią paslaugą mieste teikti už maždaug 85 Lt už toną kainą. Dabar gi nustatytas įkainis siekia 127 Lt už toną.

"Atlikę skaičiavimus, viešųjų pirkimų sąlygose ir buvome nurodę didžiausius galimus įkainius, kurie ir taip daug mažesni nei dabar galiojantys. Tačiau, matyt, dėl didelės konkurencijos konkurse dalyvavę vežėjai pasiūlė dar mažesnes kainas", - sakė KRATC atstovas Tomas Mataitis.

Apskundė, nors nedalyvavo

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės teigimu, beveik pusę vietinės buitinių atliekų surinkimo ir tvarkymo rinkliavos sudaro būtent šiukšlių išvežimo išlaidos. Tad konkurso būdu parinkus pigesnę paslaugą teikiančius vežėjus rinkliavą visiems klaipėdiečiams būtų galima sumažinti apie 10 proc.

"Deja, geros naujienos tuo ir baigiasi. Vienas iš dabartinių vežėjų - "Ekonovus" - jau apskundė konkursą teismui, tad paslaugos pirkimo procedūros ir vėl buvo sustabdytos, - sakė J. Simonavičiūtė.

- Dabar belieka laukti greito teismo sprendimo, nes miesto patirtis bylinėjantis su vežėjais yra liūdna - dar nesibaigė teisminiai ginčai, kuriuos vežėjai inicijavo 2007 metais. Ir nors Viešųjų pirkimų tarnyba leido KRATC vykdyti naują paslaugos pirkimą, istorija kartojasi."

"Ekonovus" šiuo metu Klaipėdos mieste priklauso apie trečdalį rinkos. Beje, T. Mataitis pažymėjo, jog "Ekonovus" minėtame naujajame konkurse net nedalyvavo bei savo pasiūlymo nepateikė, o tik su ieškiniu kreipėsi į teismą.

"Manipuliuoja teismais"

"Sprendimą kreiptis į teismą "Ekonovus" argumentuoja tuo, esą kai kurie konkurso sąlygų punktai jiems buvo neaiškūs, nors ir dabar vežimo paslaugas jie teikia lygiai pagal tokias pačias sąlygas. Skundų iš bendrovės sulaukėme tik prieš pat vokų atplėšimą. Iki tol buvo tylima, dėl nieko nesikreipiama", - sakė T. Mataitis.

Savivaldybės ir KRATC atstovai pažymi, kad dabartiniams atliekų vežėjams yra paranku tempti laiką bei manipuliuoti teisminiais ginčais. Mat kuo ilgiau jie bylinėjasi, tuo didesnes pajamas gauna, o į rinką negali ateiti pigiau dirbantys vežėjai.

"Labiausiai dėl to nukenčia visi klaipėdiečiai, kurie turi mokėti didesnę rinkliavą. Skaičiuojame, kad šiuo metu verslininkams permokame apie 3 mln. litų. Tad po "Ekonovus" skundo KRATC kreipėsi į teismą dėl galimai patiriamų nuostolių užtikrinimo, t. y. kad būtų garantuotas minėto dydžio užstatas bei verslininkai negalėtų nebaudžiami piktnaudžiauti įstatymais. Tačiau teismas tokį prašymą atmetė", - pažymėjo J. Simonavičiūtė.

Optimistinis variantas

Miesto vadovų teigimu, nuo kitų metų pradžios uostamiestyje sumažinti rinkliavas už buitinių atliekų surinkimą ir tvarkymą pavyktų, jei išsipildytų optimistinis scenarijus. T. y. iki lapkričio pavyktų sulaukti palankaus teismo sprendimo. Tokiu atveju dar šiemet KRATC spėtų užbaigti viešųjų pirkimų procedūras, o savivaldybės administracija pateikti sprendimo projektą Tarybai.

"Jei mes ir pažeidėme kokias nors viešųjų pirkimų taisykles, tai nustatys teismas. Tačiau tegul leidžia mums užbaigti šiandien procedūras ir vežti šiukšles pigiau. Tokį prašymą KRATC yra pateikęs teismui, - pažymėjo J. Simonavičiūtė. - Siekiame skaidrumo bei apginti visų miestiečių interesus. Todėl šiuo atveju tikimės greitų sprendimų iš valstybinių institucijų, taip pat ir iš teismo."

Beje, tai jau nebe pirma "Ekonovus" ir Klaipėdos miesto interesų kaktomuša. "Vakarų ekspresas" jau rašė, kad minėta bendrovė nuo liepos vidurio ketino savo valdomoje teritorijoje Liepų gatvėje rūšiuoti visas iš Klaipėdos rajono gyventojų surinktas buitines atliekas.

Šie "Ekonovus" planai itin papiktino miesto politikus, mat baimintasi, kad kone miesto centre išdygs naujas sąvartynas. Motyvuodama sulauktu vietos gyventojų pasipriešinimu bendrovė minėtų planų vėliau atsisakė.

KOMENTARAS "Keisti kaltinimai"

Rolandas RUTĖNAS, UAB "Ekonovus" generalinis direktorius

Labai keisti savivaldybės ir KRATC kaltinimai. Matyt, kiekvienas turi savo nuomonę. Dalyvauti konkurse buvome užsiregistravę nuo jo paskelbimo pradžios. Ne kartą kreipėmės į atliekų tvarkytoją su prašymais pateikti papildomą informaciją arba patikslinti kai kurias konkurso sąlygas. Tačiau dalis atsakymų arba buvo neaiškūs, arba išvis jų nesulaukdavome. Nematau, kas čia iš mūsų pusės yra neteisėta. Teismas nuspręs, kas yra teisus.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder