Laukiama atomazgos "Birač" ir "Ūkio banko" byloje

Laukiama atomazgos "Birač" ir "Ūkio banko" byloje

Kauno apygardos teisme baigiamas nagrinėti vienas didžiausių civilinių ginčų Lietuvos teismų istorijoje, trunkantis jau daugiau nei dvejus metus. Bosnijos ir Hercegovinos bendrovė „Fabrika Glinice Birač A.D. Zvornik", kuri yra AB „Birač Europe" vienintelė akcininkė, siekia pripažinti negaliojančiais 27 sandorius, o bendra ieškinio suma viršija 84 mln. eurų. Byloje pagrindinis atsakovas yra BAB Ūkio bankas.

„Birač A.D. Zvornik" ir jei priklausančios „Birač Europe" interesus Lietuvoje gina Bosnijos ir Hercegovinos Serbų Respublika, perėmusi šių bendrovių valdymą, kai 2013 metais Bijeljina miesto teismas į sunkią padėtį patekusių įmonių valdymą perdavė valstybės paskirtam administratoriui.

„Visi ginčijami sandoriai buvo sudaryti išimtinai Ūkio banko ir banko pagrindinio akcininko interesais, todėl jie akivaizdžiai pažeidžia tiek Bosnijoje ir Hercegovinoje, Serbų Respublikoje, registruotų bendrovių, tiek Lietuvoje veikiančios „Birač Europe" interesus. Tikime, kad Lietuvos teisinė sistema sąžiningai įvykdys savo pareigas ir priims teisingą sprendimą. Nepagrįsti ir neteisėti Ūkio banko reikalavimai sumokėti beveik 100 milijonų eurų gali itin neigiamai paveikti visos Serbų Respublikos ekonomiką, kadangi „Birač" yra valstybinės reikšmės gamykla bei viena didžiausių aliuminio produkcijos gamintojų pasaulyje. Tai būtų didžiulis smūgis ne tik Serbų Respublikai, bet ir visai Bosnijai ir Hercegovinai. Nepasiekus teisingumo Lietuvoje, šalis būtų priversta savo teises ginti tarptautinių susitarimų pagrindu, o pasitikėjimas Lietuva tarptautinių investuotojų akyse negrįžtamai sumenktų", - teigia „Birač A.D. Zvornik" administratorius Lazo Djurdjevic.

Pasinaudodami savo įtaka Ūkio bankas ir pagrindinis jo akcininkas Vladimiras Romanovas per Ūkio banko investicinę grupę, taip pat per į susijusių įmonių valdybas paskirtus asmenis privertė „Birač A.D. Zvornik", „Birač Europe", „Alumina" ir kitas Serbų Respublikos įmones sudaryti nenaudingus multimilijoninius skolų perėmimo sandorius.

Prieš Ūkio banko bankrotą sudaryti skolų pertvarkymo sandoriai V. Romanovo ir Ūkio banko atstovų buvo pristatomi kaip būtini bankui, taip pat reikalingi norint užtikrinti įmonių, kuriose interesų turi pati „Birač Europe", įsipareigojimų Ūkio bankui vykdymą. Banko atstovai taip pat tvirtino, kad skolų pertvarkymo planas yra parengtas ir patvirtintas Lietuvos banko, o įsipareigojimų perkėlimas Bosnijos ir Hercegovinos, Serbų Respublikos bendrovėms yra laikinas ir galimas interesų pažeidimas vėliau bus atitaisytas.

„Vis dėlto jokios naudos iš sudarytų sandorių „Birač A.D. Zvornik", „Birač Europe", „Alumina" ir kitos Serbų Respublikos įmonės niekuomet negavo. Joks turtas mainais į prisiimtus įsipareigojimus nebuvo gautas, neskaitant nevertingų akcijų ir reikalavimų į netrukus po skolų perkėlimo bankrutavusias įmones", - tvirtina L. Djurdjevic.

„Birač A.D. Zvornik" administratorius pažymi, kad vieši Ūkio banko atstovų teiginiai dėl V. Romanovo interesų „Birač" įmonėse yra melagingi ir skleidžiami tik siekiant suklaidinti teismus bei visuomenę. „Niekaip negali būti paneigtas faktas, kad „Birač" įmonės yra valdomos Serbų Respublikos įgaliotų asmenų ir neturi jokių ryšių su buvusiais akcininkais. „Birač" įmonės labiausiai nukentėjo nuo buvusių akcininkų ir vadovų veiksmų, kai prieš Ūkio banko bankrotą buvo sudaryti sandoriai, kuriais be pagrindo „Birač" įmonių turtas buvo panaudotas banko interesams" - teigia L. Djurdjevic.

Galutinį teisėjų sprendimą užsitęsusioje byloje tikimasi išgirsti spalio pabaigoje ar lapkričio pradžioje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder