Lietuvos bankas siekia didesnio skaidrumo ir konkurencijos mokėjimo paslaugų rinkoje

Lietuvos bankas siekia didesnio skaidrumo ir konkurencijos mokėjimo paslaugų rinkoje

Lietuvos bankas savo interneto svetainėje adresu www.lb.lt/ikainiai pradeda skelbti standartinius mokėjimo paslaugų įkainius, šalies bankų, kredito unijų ir mokėjimo įstaigų taikomus fiziniams asmenims.

Dėl informacijos apie įkainius gavimo ir skelbimo Lietuvos bankas pasirašė susitarimus su 13 šalies bankų ir užsienio bankų filialų, Lietuvos centrine kredito unija ir 5 mokėjimo įstaigomis.

Pasak Lietuvos banko valdybos nario Vaidievučio Geralavičiaus, žmonėms suteikiama galimybė palyginti skirtingose bankuose, kredito unijose bei mokėjimo įstaigose taikomus įkainius ir pasirinkti geriausias sąlygas.

Lietuvos banko interneto svetainėje skelbiami 37 standartinių įkainių tarifai šalies bankuose. Nurodomos vietinių pervedimų litais, pervedimų užsienio valiuta, gautų lėšų įskaitymo, sąskaitos tvarkymo, grynųjų pinigų operacijų, valiutos keitimo, debeto kortelės išdavimo ir tvarkymo, įmokų už paslaugas, tiesioginio debeto kategorijos. Atskiroje lentelėje skelbiami pigiausių paslaugų teikėjai.

Svetainėje pateikiami ir kredito unijų bei mokėjimo įstaigų mokėjimo paslaugų tarifai.

Numatyta, kad mokėjimo paslaugų teikėjai informaciją apie įkainių pakeitimus Lietuvos bankui teiks ne vėliau kaip likus 3 darbo dienoms iki naujų įkainių įsigaliojimo. Lietuvos bankas atnaujins informaciją apie įkainių pakeitimus jų įsigaliojimo dieną.

"Šiuo metu neturime teisinių galių vertinti, ar nustatant mokėjimo paslaugų įkainius nepiktnaudžiaujama, ar jie ekonomiškai pagrįsti ir teisingi. Tačiau po priežiūros institucijų pertvarkos pakeisti teisės aktai suteiks Lietuvos bankui realų teisinį pagrindą tokius klausimus spręsti", - konstatavo V. Geralavičius.

Pasak jo, įkainių klausimas keliamas ir Europos Sąjungos (ES) lygiu. Neseniai Europos Komisijos Sveikatos ir vartotojų reikalų generalinis direktoratas inicijavo tyrimą dėl bankų įkainių skaidrumo ir palyginamumo. Tyrimu norima išsiaiškinti, kokias iniciatyvas taiko ES valstybės narės, siekdamos didinti bankų įkainių skaidrumą ir palyginamumą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder