Lietuvos bankas tapo Eurosistemos dalimi ir įgijo teisę dalyvauti priimant svarbiausius ECB sprendimus

Lietuvos bankas tapo Eurosistemos dalimi ir įgijo teisę dalyvauti priimant svarbiausius ECB sprendimus

Lietuvai įstojus į euro zoną, Lietuvos bankas tapo Eurosistemos dalimi ir kartu su Europos Centriniu Banku (ECB) bei kitų euro zonos šalių centriniais bankais dalyvaus priimant sprendimus dėl euro zonos pinigų politikos nustatymo ir įgyvendinimo, ECB oficialiųjų užsienio atsargų valdymo, euro zonos bankų priežiūros vykdymo ir kitais svarbiausiais finansiniais klausimais.

"Lietuva iš euro zonos pinigų politiką importuojančios valstybės tampa visateise sprendimus dėl šios politikos priimančių valstybių klubo nare. Mūsų šalis įgyja balsą, siekiant kainų stabilumo euro zonoje ir sprendžiant kitus verslui ir gyventojams aktualius klausimus, susijusius su kreditavimo aplinka ir finansiniu stabilumu", - sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Lietuvos banko vadovas nuo šių metų sprendžiamojo balso teise dalyvaus ECB valdančiosios tarybos posėdžiuose. Ši taryba yra pagrindinė ECB sprendimus priimanti valdymo struktūra, formuojanti euro zonos pinigų politiką, nustatanti bazines palūkanų normas ir numatanti veiklos gaires, kurios užtikrina Eurosistemai pavestų užduočių įgyvendinimą.

Tapęs Eurosistemos dalimi, mūsų šalies centrinis bankas prisidės prie ECB užsienio atsargų valdymo, taip pat įgis teisę į ECB pelno ir Eurosistemos pinigų politikos pajamų dalį, proporcingą Lietuvos banko daliai ECB apmokėtame kapitale.

Įstodama į euro zoną, Lietuva tapo kuriamos Europos bankų sąjungos dalimi ir prisijungė prie Bendro priežiūros mechanizmo. Tai reiškia, kad tiesioginę trijų didžiausių Lietuvos bankų - AB SEB banko, "Swedbank", AB ir AB DNB banko - priežiūrą perima ECB, tačiau jis pasikliaus Lietuvos banko darbuotojais, ištekliais ir patirtimi. Lietuvos bankas taip pat įgijo balso teisę ECB Priežiūros valdyboje, kuri sprendžia svarbiausius euro zonos bankų priežiūros klausimus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder